SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım'da en çok Kırım Tatarları zulüm görüyor

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım'da en çok Kırım Tatarları zulüm görüyor

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2022 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım'da en çok Kırım Tatarları zulüm görüyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’nda en çok Kırım Tatarlarının en çok zulüm gören halk olduğunu vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Amerikan Yahudi Komitesi'nin (AJC) Küresel Forumu'nda konuşma yaptı. Foruma çevrimiçi olarak katılan Zelenskıy, Rusya’nın çevresindeki halkların değerlerini hedef aldığına dikkat çekerek, “Rus füzeleri Ukrayna’daki Rus kiliselerini bile küle çeviriyor. Rus ordusu, Yunan toplumunun yüzyıllarca yaşadığı toplulukları yok etti. İşgal altındaki yarımadada en çok Kırım Tatarları zulüm görüyor. Rus füzeleri, Kıyiv’deki Babiy Yar’ı hedef aldı. Rus topçuları Harkiv’deki Menora’ya zarar verdi. Rusya Dışişleri Bakanının açıkça Yahudi aleyhtarı sözleri ise küresel bir skandala yol açtı” ifadelerini kullandı.

Rus nefretini ve Kremlin'in insanlığa olan nefretini durdurmak için çabaları iki katına çıkarma çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı, “Rusya'ya karşı yaptırımları güçlendirme ihtiyacını önemseyin. İşgal altındaki bölgeleri kurtarabilmemiz için Ukrayna'ya silah tedarikini hızlandırmamıza yardım edin. Güçlü saldırı silahlarına ihtiyacımız var, onlar olmadan savaş uzuyor ve kurban sayısı artıyor.” dedi.

RUSYA UKRAYNA’YA SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta dördüncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor.

Ukrayna’ya karşı topyekun işgal girişimi ve saldırıların sorumlusu olan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. Rus ordusu savaşın 3’üncü ayında Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.