SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Kırım açıklamasına tepkiler artıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile diplomat Kostyantın Yeliseyev, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın "Ben iktidara gelene kadar kimse Kırım'ı geri almayı düşünmedi" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2021 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2021 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Kırım açıklamasına tepkiler artıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile diplomat Kostyantın Yeliseyev, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın "Ben iktidara gelene kadar kimse Kırım'ı geri almayı düşünmedi" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Ahtem Çiygöz, "Vatandaşlarımız Kırım'ı işgalciden kurtarmak, onu topraklarından kovmak için mücadele ediyor, ölüyor ve hapishanelerde yatıyor." ifadelerini kullanırken, Yeliseyev söz konusu açıklamaları yalan ve Ukrayna'nın uluslararası ortaklarına ve Kırım Tatar halkına karşı haksızlık olarak nitelendirdi.

Avrupa Dayanışması Partisi Ukrayna milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile 2010-2015 yılları arasında AB'de Ukrayna'yı temsil eden diplomat Kostyantın Yeliseyev, Volodımır Zelenskıy'ın, cumhurbaşkanı olmadan önce Kırım yarımadasını işgalden kurtarmak için hiçbir şey yapılmadığı yönündeki iddiasını değerlendirdiler.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 24 Ağustos 2021 tarihinde kaydedilecek olan Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere hazırlık toplantısında, 28 Ocak 2021 tarihinde bir konuşma gerçekleştirdi. Zelenskıy, kendisinin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden önce kimsenin Kırım’ın işgalden kurtarılması için mücadele etmediğini söylemişti. Zelenskıy, “Topraklarımızı teslim etmeyeceğiz. Bu korkunç hata bizim zamanımızda olmadı, ama bunu bizim düzeltmemiz gerekiyor. 2014 yılından ben iktidara gelene kadar Kırım’ı geri almayı kimsenin düşünmemesi çok yanlış. Kırım Platformu, uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekleyen uluslararası ortaklarımızı birleştirecek bir platform haline gelecektir. Bunlar benim için boş sözler değil. Arkasında net eylemler var.” ifadelerini kullanmıştı.

"KIRIM'DAKİ VATANDAŞLARIMIZ İŞGALCİYİ KOVMAK İÇİN ÖLÜYORLAR"

Ukrayna’nın Zelenskıy'den önceki Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nu Avrupa Dayanışması partisinden milletvekili olan eski siyasi tutsak Ahtem Çiygöz, Cumhurbaşkanının açıklamasına sert tepki göstererek, "Cumhurbaşkanı Poroşenko'dan Kırım için de dahil olmak üzere "şu kadar yaptım" gibi söylemleri hiç duymadım. Ancak Cumhurbaşkanı olduktan sonra ABD Kongresinin yüksek kürsüsünden yaptığı konuşmasında kendisinin Kırım Tatarı olduğunu söylediğini çok iyi hatırlıyorum." ifadelerini kullandı.

Avrupa Dayanışması Partisinin resmi internet sayfasında yayımlanan açıklamaya göre Çiygöz, işgal altındaki Kırım'da yaşayan Ukrayna vatandaşlarının Kırım'ı işgalciden kurtarmak, onu topraklarından kovmak için mücadele ettiğini, öldüğünü ve hapishanelerde yattığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Bütün beklentiler Cumhurbaşkanı Poroşenko ile ilişkilendiriliyordu. Sizinle ne ilişkilendiriliyor? Şimdi Kırım'da vatandaşlarımızın çoğunun ne düşündüğünü size dürüstçe anlatacağım. Sizinle gelen değişiklikler karşısında şok oldular. Sizden ve ekibinizden sürekli duydukları mesajlardan. İşgalciyi güçlendirmek ve rahat ettirmek verilmesi gereken su hakkında. Vatandaşlarımız su istemiyor. İnsani yardım istemiyorlar. Vatandaşlarımız Kırım'ı işgalciden kurtarmak, onu topraklarından kovmak için savaşıyor, ölüyor ve hapishanelerde yatıyor."

Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Kırım Platformu girişimine katılmaya davet ettiği Ukrayna'nın uluslararası partnerlerinin de Kırım'ı işgalden kurtarmak için çaba sarf ettiğini kaydeden Çiygöz, "Kırım Platformundan ritüel karakter değil, somutluk bekliyoruz. Ve burada sonucun oldukça sert ve verimli olacağına dair çok büyük şüphelerim var." dedi.

Bunun yanı sıra Zelenskıy'ın görevindeki bir buçuk yıl içinde Kırım Tatarlarını korumak için hiçbir gerçek adım atmadığını savunan Çiygöz, "Cumhurbaşkanı olarak sizden, Kırım Tatar meselesini adil bir şekilde korumayı ve çözmeyi amaçlayan yasaların parlamentoya sunma inisiyatifinde bulunmanız istendi. Bunun başlatıcısı her zaman Kırım Tatar Milli Meclisidir. Tam da Poroşenko zamanında bir çalışma grubu oluşturuldu ve birkaç yıl içinde tamamen uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasasına uygun kanun tasarıları hazırlandı." ifadelerini kullandı.

Zelenskıy'ın gelmesinden sonra bu meselenin havada kaldığını ileri süren Çiygöz, "Bu, ortaklarımızın önünde ülkemizin uluslararası platformlardaki konumunu sağlamlaştırmasına büyük katkı sağlardı. Bu, düşmanımız Putin'e çok sert darbe olurdu. Bunu neden yapmıyorsun? Bir buçuk yıl içinde o kadar çok zaman kaybettiniz ki, şimdi de Kırım konusuyla sizden önce kimsenin uğraşmadığını mı iddia etmeye çalışıyorsunuz? Sizden henüz Kırım'la ilgili verimli bir şey görmedik." diye kaydetti.

"AÇIKLAMALAR KIRIM TATAR HALKINA KARŞI HAKSIZLIKTIR"

Zelenskıy'ın açıklamalarına tepki gösteren bir diğer isim de Ukraynalı diplomat Kostyantın Yeliseyev oldu. Volodımır Zelenskıy'ın cumhurbaşkanlığından önce Kırım yarımadasını işgalden kurtarmak için hiçbir şey yapılmadığı yönündeki iddiasının, Ukrayna'nın uluslararası ortakları ve Kırım Tatar halkına karşı haksızlık olarak nitelendirerek söz konusu açıklamaları "yalan" olarak adlandırdı.

Ukrayna'nın Pryamıy televizyon kanalındaki bir programa dün konuk olarak katılan Yeliseyev, "Cumhurbaşkanı Zelenskıy, iktidara gelmeden önce Kırım konusuyla kimsenin ilgilenmediğini açıkça söyledi. Yani bu, diplomatlara ve bunu gerçekten yapanlara, Kırım Tatar yurtseverlere karşı bir tükürüktü. Aynı zamanda ortaklarımızın yüzüne de bir tokattı. Kim yaptırım uyguladı? Avrupa Birliği ve Amerikalılar. Ünlü Pompeo bildirisi var. Hiçbir şey yapılmadı mı? Gerçekleri konuşalım. Ya insan haklarıyla ilgili 2014'te alınan ilk karar, ardından 2015 ve 2016'da alınan kararlar? Sonra Kırım'ın silahlandırılmasına ilişkin bir karar geldi. Uluslararası yargı yapılarının kullanımına ne dersiniz? Uluslararası Adalet Divanı'nın, ırk ayrımcılığına ilişkin sözleşmeye göre bu davayı kapsamlı icelemeye alma kararı. Poroşenko zamanında Erdoğan'la çalışma yürüttüğünü ve bazı Kırım Tatarlarının serbest bıraktığını da hatırlayalım." şeklinde konuştu.

"Neredeyse iki yıl içinde Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kırım'ın işgalden kurtarılmasını yakınlaştırmak için ne yaptı? Ek yaptırımlar mı uyguladı? Kerç Köprüsü (Kırım'ı Rusya'ya bağlamak için işgalciler tarafından yasa dışı şekilde inşa edilen köprü) inşası için Putin'e yaptırım bile uygulamadı." diyen Yeliseyev şöyle devam etti:

"Zelenskıy'den önce Kırım'la kimsenin ilgilenmediği veya Zelenskıy sayesinde Kırım meselesinin ön plana çıktığı söylemleri tamamen yalan. O ülkenin cumhurbaşkanı. Objektif bilgi vermeli. Beğenir ya da beğenmez, ama en azından bu, yapılan haksız açıklamalara dikkat eden ortaklarımızı üzmemelidir."

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov'un, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Kırım’la ilgili açıklamalarına tepki gösterdiği bildirilmişti.

Çubarov, yerel yönetim temsilcilerinden cumhurbaşkanına kadar tüm Ukrayna siyasetçilerinin, geçici işgal altındaki Kırım ve Rus işgalcilerin rehineleri olan Kırım sakinleriyle ilgili ifadeler kullanırken; söyledikleri her bir söze ve iddiaya dikkat etmesi gerektiğini kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.