SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Duyarlı Ukrayna vatandaşları, Kırım'ın işgalden kurtarılmasında temel dayanağımız olacak

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2022 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Duyarlı Ukrayna vatandaşları, Kırım'ın işgalden kurtarılmasında temel dayanağımız olacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi görevine yeni atanan Tamila Taşeva ile ilk kez görüştü. Görüşmede, işgal altındaki Kırım’ın durumu ve Kırım Platformu girişimini geliştirme yolları ele alındı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy,  Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ile bir araya geldi. Görüşmeye, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstikov, Kırım Platformu Destek Servisi Başkanı Mariya Tomak, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Jovkva katıldı.

NARİMAN CELAL'İN MEKTUBU ZELENSKIY'E İLETİLDİ

Tamila Taşeva, Cumhurbaşkanı Zelenskıy’e siyasi tutsak, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in mektubunu iletti. Mektupta Celal, Zelenskıy’e siyasi tutsaklara, esirlere yasal ve sosyal desteğin sağlanmasını öngören yasanın imzalanmasından dolayı teşekkür etti.

ZELENSKIY: İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN HAKLARINI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Rus işgali altındaki Kırım ve Akyar (Sivastopol) kentinde yaşayan Ukrayna vatandaşlarının ruh halini, yarımadanın kurtuluş umutlarını ve işgale karşı direniş konusunu katılımcılarla görüşen Zelenskıy, “İşgal altındaki Kırım ve Akyar’daki halkın ruh halini anlamak bizim için önemli. Ne de olsa, yarımadadaki aktif ve duyarlı Ukrayna vatandaşlarının Kırım'ın işgalden kurtarılmasında temel dayanağımız olacağını anlıyoruz. Onlara destek olmalıyız. Bu nedenle, Kırım Platformu çerçevesinde yarımadanın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası siyasi desteğin artırılmasına yönelik çalışmalara ek olarak, Kırım'daki Ukrayna vatandaşlarının haklarının güvence altına alınmasına yardımcı olan ek yasa ve yönetmeliklerin kabul edilmesi konusunda çalışmalıyız.” dedi. 

TAŞEVA: KIRIM'DAKİ AKTİVİSTLERLE TEMAS HALİNDE OLMALIYIZ

Kırım Temsilciliğinin, yarımadadaki Ukrayna yanlısı ve savaşa karşı protesto eylemleri düzenleyen Ukrayna vatandaşları ile teması sürdürmeyi amaçlayan faaliyetleri konusunda bilgi veren Taşeva, “Bu insanlarla temas halinde olmalıyız. Onların dayanışma mesajlarını gördüğümüzü ve onlara değer verdiğimizi bilmeliler.” dedi.

Bununla birlikte görüşmede, Kırım Platformu girişimini geliştirme yolları ayrıca Kırım Platformu'nun kurucu zirvesinin katılımcılarını bir araya getirecek ve Kırım Platformu'nun deklarasyonunu destekleyen devletlerin coğrafyasını genişletecek uluslararası etkinliklerin Ağustos 2022'de düzenlenmesi konusu ele alındı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.