SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Ukrayna Parlamentosu, Kırım'ın statüsünün değiştirilmesine dair yasa tasarılarını kabul etmeli

Çubarov: Ukrayna Parlamentosu, Kırım'ın statüsünün değiştirilmesine dair yasa tasarıları kabul etmeli

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2020 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Ukrayna Parlamentosu, Kırım'ın statüsünün değiştirilmesine dair yasa tasarılarını kabul etmeli

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM’nin Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun tartışılması için uluslararası Kırım Patformunun oluşturulmasını desteklediğini bildirdi. KTMM Başkanı, Ukrayna Parlamentosunun artık Kırım’ın statüsünün milli özerklik olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarılarını kabul ederek asli görevini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, bu hafta Euronews ile gerçekleştirdiği mülakatta Normandiya Formatı’nda kimsenin Kırım hakkında konuşmak istemediğini, bu yüzden ayrı bir Kırım için ayrı bir platformun oluşturulması gerektiğini söylemişti. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Zelenskiy’in Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun tartışılması için Kırım Platformunun kurulması ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

“UKRAYNALI SİYASETÇİLER DE GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ”

Kırım Platformunun kurulmasını desteklediğini belirten Refat Çubarov, 27 Ağustos 2020 tarihinde Apostrof gazetesine verdiği demeçte, “ Ukraynalı siyasetçiler kendi görevini yerine getirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Öncelikle Ukrayna’da Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin statüsünün milli özerklik olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarısının ve Kırım Tatar halkının statüsüne ve yerel haklara dair yasa tasarılarının kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Çubarov, ilgili yasa tasarılarının uzun zaman önce hazırlandığını ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisine iletildiğini belirtti.

İlgili haber: İLMİ ÜMEROV: CUMHURBAŞKANI ZELENSKİY, KIRIM TATAR MİLLİ ÖZERKLİĞİNİN KURULMASI KONUSUNA ODAKLANMALI

KTMM Başkanı, “Söz konusu yasa tasarıları, Ukrayna ve uluslararası toplumuna işgalden kurtarıldıktan sonra Kırım’ın ne şekilde gelişeceğini ve Ukrayna egemenliği altına nasıl döneceğini net bir şekilde gösteriyor. Ayrıca belgelerde Kırım’da yaşayan tüm insanların haklarının nasıl eşit şekilde sağlanacağını belirtiyor. 2014 yılına kadar öncelik çoğunlukta olan Rus etnik toplumuna veriliyordu artık böyle bir şey olmayacak. Bununla birlikte belgeler, yerli halk olan Kırım Tatar halkının haklarının yeniden iade edilmesi ve güvence altına alınmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

ÇUBAROV: “RUSYA’YA DAHA GÜÇLÜ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI”

Rusya’nın Kırım Platformuna katılma ihtimalini değerlendiren Çubarov, ağır yaptırımlar uygulanmaya başlayana kadar Rusya’nın Kırım’ın işgalden kurtarılması ile ilgili müzakerelere katılmayacağını kaydetti. Ayrıca KTMM Başkanına göre, daha güçlü yaptırım baskısı olmadan Rusya uluslararası gözlemcilerine işgal altındaki yarımadaya giriş yapmalarına izin vermeyecek.

İlgili haber: ZELENSKİY: KIRIM HAKKINDA KİMSE KONUŞMAK İSTEMİYOR

“KTMM TEMSİLCİLER MUTLAKA MÜZAKERELERE KATILMALI”

Bununla birlikte Çubarov, Kırım’ın yerli halkını temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisinin Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik müzakerelerin yapılacağı platformun çalışmalarına katılması gerektiğini savundu. KTMM Başkanı, “KTMM’nin katılması; müzakerelerin ana şartıdır” dedi.

KIRIM ÖZERK CUMHURİYETİNİN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNGÖREN YASA TASARILARI BİR SENE ÖNCE HAZIRLANDI

KTMM Başkanı Refat Çubarov Ağustos 2019’da yaptığı açıklamada, Ukrayna Anayasa Komisyonu Çalışma Grubunun, KTMM’nin aktif katılımıyla “Ukrayna Anayasası 10. Bölümüne Değişiklikleri Yapılması Hakkında” isimli (Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili) yasa tasarısı hazırlandığını duyurmuştu. KTMM Başkanı söz konusu yasa tasarısının, Ukrayna’nın bölünmez bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyetinin statüsünü belirlediği ve Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatar halkına kendi kaderini tayın etme hakkı sağladığını bildirmişti.

Ayrıca Çubarov, “Ukrayna Anayasası 10. Bölümüne Değişiklikleri Yapılması Hakkında” yasa tasarısıyla aynı paket içinde yer alan “Kırım Tatar halkının statüsü Hakkında” ve “Ukrayna’daki Yerli Halklar Hakkında” başlıklı yasa tasarılarında hazırlandığını belirtmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.