SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Rusya'nın Kırım üzerinden Ukrayna'ya saldırma ihtimali oldukça yüksek

Çubarov: Rusya'nın Kırım üzerinden Ukrayna'ya saldırma ihtimali oldukça yüksek

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2020 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2020 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Rusya'nın Kırım üzerinden Ukrayna'ya saldırma ihtimali oldukça yüksek

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya’nın Kırım’a su sağlamak bahanesiyle Ukrayna’ya saldırı düzenleyebileceği iddilarına açıklık getirdi. KTMM Başkanı Çubarov, Rusya’nın Dnipro nehri sularını işgal altındaki Kırım’a yönlendirmek amacıyla Ukrayna’ya saldırma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Ukrayna'da faaliyet gösteren Dim isimli televizyon kanalında, 24 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan bir programa konuk olan KTMM Başkanı Çubarov, Rusya'nın Kırım'a su sağlaması konusunda soruları yanıtladı.

"RUSYA'NIN SALDIRMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"

Başkan Çubarov, sunucunun "Rusya’nın Kırım tarafından Ukrayna’ya saldırma ihtimalini değerlendirir misiniz?" sorusuna verdiği cevapta şu ifadeleri kullandı:

“Rusya’nın Dnipro nehrinin su kaynaklarını işgalden önceki hacimlerde yarımadaya yönlendirmek için Ukrayna’ya saldırma ihtimali çok yüksek.”

Kırım Tatar Milli Meclisinin işgal altındaki Kırım’a su temin edilmesi ile ilgili resmi tutumunu hatırlatan Çubarov, “Rusya, Kırım’ı işgal ettiği bölge olarak tanımasını ve Rusya’nın Kırım’dan çekilmesi ile yarımadanın Ukrayna egemenliği altına geri dönmesini tartışmak için müzakere masasına oturmadan su temini yapılmamalı.” dedi.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DA SU SORUNU VAR MI?

Ukrayna’nın yarımadaya su sağlamasını destekleyen herkesin Rus sömürge yönetiminin Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılara da destek verdiğini belirten KTMM Başkanı, "Kırım sakinleri için içme suyu ihtiyaçlarından bahsedersek; bunun için yarımadada yeterince su var. Sadece suyun toplanması ve rasyonel kullanılması gerekiyor. Kırım’da sadece yarımadayı her yönden sömürmek ve yüzlerce, binlerce Rus vatandaşını yerleştirmek için su yetersiz." değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin su sorununu çözmek için yarımadaya su arıtma tesisi inşa etmeyi planladığı bildirilmişti.

İlgili haber: Putin Kırım'a deniz suyu arıtma tesisi inşa etmek istiyor

İŞGALCİ RUSYA BM’YE ŞİKAYETTE BULUNDU

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgalinden dolayı Ukrayna’nın yarımadaya yönelik su tedarikini kesmesine karşı, Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulunduğu bildirilmiş, Kremlin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e konu ile ilgili dilekçe gönderdiği belirtilmişti.

Benzer haber: İşgalci Rusya, Kırım’a su tedariki için BM’ye başvurdu

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı. 

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

İlgili haber: Kırımoğlu: Kırım’a su sağlamak ulusal çıkarlarımıza ihanet etmektir

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

İlgili haber: “Su kıtlığı nedeniyle Kırım’daki topraklar bozuluyor onları yeniden kazanmak onlarca yıl sürer”

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu.Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.