SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Rusya, Kırım Tatarlarını Kırım'ın dışına itmek istiyor

KTMM Başkanı Çubarov: Rusya, Kırım Tatarlarını Kırım'ın dışına itmek istiyor

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2020 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Rusya, Kırım Tatarlarını Kırım'ın dışına itmek istiyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, ülke yönetimlerine seslenerek, işgalci devlet Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatarlarının serbest bırakılması konusunda yardımcı olmalarını istedi.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, bugün Facebook sayfasında yayımladığı açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım’da 31 Ağustos 2020’de gerçekleşen yeni baskı dalgasına dikkat çekti.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV'DAN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Ukrayna’da akredite olan yabancı devletlerin diplomatik misyonlarının ve uluslararası örgütlerin temsilciliklerinin başkanlarına seslenen Çubarov, "Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı yeni siyasi baskı ve zulüm dalgası gerçekleşti. 31 Ağustos 2020 tarihinde Ayder Kadırov, Ayder Ablakimov, Rıdvan Umerov ve Enver Topçi’nin evlerinde aramalar yapıldıktan sonra ilgili kişiler alıkonuldu ve avukatları yanında olmadan gece saatlerine kadar Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) sözde Kırım Müdürlüğünde tutuldular." ifadelerini kullandı.

KTMM Başkanı, işgalcilerin dört Kırım Tatarı hakkında Rusya Ceza Kanunu'nun 205.6. maddesi (suçu bildirmeme, ihbar etmeme) uyarınca soruşturma başlattığını kaydetti.

RUS SAVCI, 8 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK İÇİN İSTEDİĞİ CEZAYI AÇIKLADI

Öte yandan Çubarov, baskınların yapıldığı gün Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesinde yapılan duruşma sırasında Rus savcının, Kırım Tatar siyasi tutsaklar hakkında istediği cezalara dikkat çekti. Adı geçen davada Rus savcı, Süleyman (Marlen) Asanov için 20 yıl hapis ve 800 bin ruble para cezası, Memet Belalov için 21 yıl hapis cezası, Timur İbragimov için 20 yıl hapis cezası, Server Zekiryayev için 15, Server Mustafayev için 17, Seyran Saliyev için 19, Ernes Ametov için 17,5 ve Edem Smailov için 17,5 yıl hapis cezası istemişti.

İlgili haber: RUS SAVCI, 8 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK İÇİN TALEP EDİLEN CEZAYI AÇIKLADI

İŞGALCİLER KIRIM TATARLARI KORKUTMAK İÇİN DÜZMECE DAVALAR AÇIYOR

Refat Çubarov, "Yukarıda adı geçen Ukrayna vatandaşlarına ve diğer Kırım Tatar siyasi tutsaklara karşı açılan davaların tamamen düzmece olduğu, işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları ve etnik Ukrainleri korkutmak amacıyla bu davaları inceleyen mahkemelerin ise yasa dışı olduğu açıkça görülüyor." diye kaydetti.

RUSYA KIRIM TATARLARINI KIRIM'IN DIŞINA İTMEK İSTİYOR

İşgalcilerin Kırım Tatar ve Ukrain aktivistlere uyguladığı baskıdan dolayı 200’den fazla çocuğun babasız büyümek zorunda kaldığını belirten KTMM Başkanı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurma davetinde bulunan bazı Avrupalı siyasetçiler bizimle aynı fikirde olmayabilir. Fakat gerçek şu ki; Rus işgalcilerin kısa vadeli hedefi, Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar halkını Rus işgalciler tarafından askeri bir üsse çevirilen yarımadanın dışına itmektir." ifadesini kullandı.

Yabancı devletlerin diplomatik misyonları ve uluslararası örgütlerin temsilciliklerinin başkanlarına seslenen Çubarov, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan siyasi tutsak Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasına yardımcı olmaları amacıyla ilgili bilgileri kendi devlet, hükumet ve parlamento başkanlarına aktarmasını istedi.

Bununla birlikte Çubarov, uluslararası toplumu Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Kırım kararlarını yerine getirmesini sağlamak için ona uygulanan baskıları artırmaya davet etti.

KIRIM’DA BİR TOPLU BASKIN DAHA

Bilindiği gibi, işgalci güçler 31 Ağustos 2020 tarihinde; Ayder Ablakimov, Ayder Kadırov, Ridvan Umerov ve Enver Topçu olmak üzere dört Kırım Tatarının evinde arama düzenledi. Aramadan sonra dört Kırım Tatarı alıkonulmuştu.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.