SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz

Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2021 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaları için bir dizi ülkeyle çalışıyoruz

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda bir dizi ülkenin hükumeti ve parlamentolarıyla çalıştıklarını açıklayarak, "Ülkeler, Kırım’ı neden Rus işgalinden kurtarmamız gerektiğini anlamalı" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, yabancı devletleri ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Çoğu ülkenin 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma noktasında istekli olduğunu belirten Çubarov, "Amacımız sadece bu ülkelerin sayısını artırmak değil. Önemli olan, halkımızın başına gelenlerin farkında olunmasıdır. Bu sayede, ülkeler Kırım'ı neden Rus işgalcilerden kurtarmamız gerektiğini, neden yerli halkların korunması için koşullar yaratmamız gerektiğini anlayacak" diye konuştu.

KTMM Başkanı, Letonya’nın 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Litvanya ve Kanada ise, 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI TURKSİD: 18 Mayıs 1944'te sürgüne gönderilen soydaşlarımızın acısını  unutmayacağız

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.