SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: İşgalciler, Kırımlıları katillere ithaf edilen "kutlamalara" katılmaya zorluyor

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgali altında bulunan Kırım'da işgalci yönetimin, Kırımlıları, Rusya'da 23 Şubat'ta kaydedilen "Vatan Savunucuları Günü" kutlamalarına katılmaya zorladığını kaydetti. Çubarov, katillere ithaf edilen "bayramı" kutlayacak mankurtların bulunacağını düşünmek bile zor." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2021 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: İşgalciler, Kırımlıları katillere ithaf edilen "kutlamalara" katılmaya zorluyor

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgali altında bulunan Kırım'da işgalci yönetimin, Kırımlıları, Rusya'da 23 Şubat'ta kaydedilen "Vatan Savunucuları Günü" kutlamalarına katılmaya zorladığını kaydetti. Çubarov, katillere ithaf edilen "bayramı" kutlayacak mankurtların bulunacağını düşünmek bile zor." dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım'ın işgalci yönetiminin, antlı şehit Noman Çelebicihan’ın şehadetinin yıl dönümü olan 23 Şubat gününde, sözde "Vatan Savunucuları Günü" etkinliklerine katılmaya zorladığını kaydetti.

Kırım Tatar halkının antlı şehidi Noman Çelebicihan’ın şehadetinin ve Çeçen ve İnguş halklarının vatanlarından sürgün edilişinin yıl dönümünün kaydedildiği 23 Şubat günü, işgalci Rusya'da "Vatan Savunucuları Günü" (1993 yılına kadar Sovyet Ordusu Günü olarak kutlanıyordu) olarak kaydediliyor.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden dün açıklamada bulunan Refat Çubarov, Kırım'daki işgalci yönetim ve onların işbirlikçilerinin, sadece okul öğrencilerinin değil yetişkin nüfusun da sözde "Vatan Savunucuları Günü kutlamalarına" katılımını sağlamak için büyük çaba sarf ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Nedense Rus işgalciler, Kırım Tatarlarının ve etnik Ukrainlerin, ne kendi tarihlerini ne de Moskova'nın köleleştirdiği diğer halkların tarihini bilmediğinden emin.

Evet, 30 yıl önce tarihimizle ilgili tam (!) gerçeği yeni yeni öğrenmeye başlamıştık …

Ama bugün, Noman Çelebicihan'ın şehit edildiği ve kardeş Çeçen ve İnguş halklarının sürgün edildiği gün Rus işgalcilerle birlikte katillere ithaf edilen "bayramı" kutlayacak mankurtların bulunacağını düşünmek bile zor."

KIRIM TATAR HALKININ ANTLI ŞEHİDİ NOMAN ÇELEBİCİHAN

23 Şubat, Kırım Halk Cumhuriyeti hükümetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Noman Çelebicihan’ın şehit edildiği gün.

1885 senesi “Büyük Sunaq” köyünde doğan Noman Çelebicihan 1908-1916 seneleri arasında İstanbul’da ve St. Petersburg’da Hukuk ve Tıp eğitimi aldı. 1908 senesi Cafer Seydamet ile birlikte Türkiye’de oluşan inkılap hareketlerini yakından takip etti. Kırım Tatar halkının sorunlarına çare bulmak ve çarlık idaresi altında ezilen halkının yaralarına derman olmak için büyük bir gayret ile çalıştı ve bu maksatla “Qırım Talebe Cemiyeti”ni kurdu. 1917 senesinde Kırım, Litvanya, Belarus ve Polonya Müftüsü oldu, “Qırım Müslümanları İcra Komitesi”nin başkanı olarak seçildi. Bu süre devamında, daha öncesinde olduğu gibi, Kırım Tatar halkının teşkilatlanması ve kendi geleceğini eline alabilmesi için çalışmalar yürüttü. Yine aynı sene içerisinde, Aralık ayında Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplanmasında büyük bir rol üstlendi ve Kurultayın idare heyetinin başkanı olarak seçildi. Kurultay’ın çalışmaları sonucunda “Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti”nin kurulması için çalışmalar yürütülmesi kararı alındı ve kurulan hükUmetin başkanlığına Noman Çelebicihan seçildi. Kırım’ın Bolşevik kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sonucunda Kurultay dağıtıldı ve milli liderlerimiz ya tutuklandı ya da Kırım’dan kaçmaya mecbur edildi. Tutuklanan Noman Çelebicihan 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından vahşice öldürüldü ve naaşı Karadeniz’e atıldı.

Çelebicihan, ayrıca şair ve neşirci olarak tanınıyordu. Yazdığı “Ant Etkenmen” şiiri Kırım Tatarlarının milli marşı kabul edildi.

ÇEÇEN VE İNGUŞ HALKLARININ SÜRGÜNÜ

Kanlı sürgünlerin mimarı olan Stalin’in emri ile bütün Çeçenler ve İnguşların, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Orta Asya’ya sürgünü başladı. Bazı verilere göre Çeçen ve İnguş sürgünü sırasında komünistler tarafından 650 binden fazla kişi sürgün edildi.

Avrupa Parlamentosu 2004’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgününü soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.