SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Sekreteri, Kırım'daki insan hakları ihlalleri ile ilgili yeni bir rapor yayımladı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’yı işgal edilen Kırım’da uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2020 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2020 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Sekreteri, Kırım'daki insan hakları ihlalleri ile ilgili yeni bir rapor yayımladı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’yı işgal edilen Kırım’da uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Rus işgali altındaki Kırım’da insan hakları durumuna dair hazırladığı 3. raporu 8 Ekim 2020 tarihinde yayımlandı. İşgal altındaki yarımadada uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku ihlallerinin belgelendiği rapor 1 Temmuz 2019 - 30 Haziran 2020 dönemini kapsıyor.

İŞKENCE VE İNSAN KAÇIRMA VAKALARI TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE SORUŞTURULMALI

Raporda, "Rus yönetimi, Kırım’da işkence konusundaki mutlak yasağa tam olarak uymalı ve kötü muamele, işkence, keyfi alıkonulma, insan kaçırma vakalarının bağımsız, etkili ve tarafsız bir şekilde soruşturulmasını sağlamalıdır. Onlar ayrıca alıkonulan kişilere tüm yasal garantilerin verilmesini sağlamakla yükümlüdürler." denildi.

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKLARI YERİNE GETİRİLMELİ

Bununla birlikte Rus yönetimine seslenen BM Genel Sekreteri, Kırım’da yaşayan insanların, herhangi bir ayrımcılık yapılmadan veya düzenleyici kurumların haksız engelleri olmadan, düşünce ve ifade özgürlüğü yanı sıra barışçıl toplanma, dernek, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü haklarını sağlama çağrısında bulundu.

“KTMM YASAĞI KALDIRILSIN”

Bağımsız medya kuruluşlarına karşı uygulanan kısıtlamaların ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yasağının kaldırılması gerektiği vurgulanan belgede, "Rus yönetimini, bağımsız ve çoğulcu medya, sivil toplum kuruluşları için güvenli bir ortam yaratmaya, ayrıca Kırım Tatar toplumunun temsilci enstitülerini korumak amacıyla KTMM yasağı dahil Kırım Tatarlarına yönelik uygulanan kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum." ifadeleri kullanıldı.

Bunun dışında raporda, Rus yönetiminin Kırım’da Ukrain dilinde eğitim alma olanağını sağlaması gerektiği vurgulandı.

BM Genel Sekreteri ayrıca, Kırım sakinlerinin Rus ordusuna zorunlu askerliğe alınmasına son verilmesi ve işgalci yönetimin “kamulaştırılması sonucunda el konulan mülklerin eski sahiplerine iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI RAPORU MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kırım raporunu değerlendiren Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu, işgalci devletin devam eden uluslararası hukuk ihlallerine uygun şekilde yanıt vermeye davet etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Rusya, ‘aşırıcılık ve terörizmle mücadele’ bahanesiyle Ukrayna vatandaşlarını yasa dışı olarak mahkum etmek için Rusya'daki askeri mahkemeleri kullanarak ağır bir şekilde uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ediyor. Yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşları, yakınlarına nerede oldukları hakkında bilgi verilmeden, geçici işgal altında bulunan yarımadadan Rusya’ya sevk ediliyor ve zorunlu vatandaşlık değişikliği nedeniyle konsolosluk erişim hakları ihlal ediliyor. Rus işgalci yönetimin, Kırım yarımadasının demografik yapısını değiştirmek için izlediği kasıtlı politika bağlamında raporda, zorla evden çıkarmaların örneği olarak Kırım Tatarlarının özel binalarının yıkılması belgeleniyor. Belgede geçici işgal altındaki Kırım'dan Ukrayna ana karasına taşınan iç mültecilerin sayısının artmasına özel dikkat çekiliyor." diye kaydetti.

ULUSLARARASI TOPLUM RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAMAYA DAVET EDİLDİ

BM Genel Sekreteri'nin işgalci devlet Rusya'ya, Kırım’daki ağır insan hakları ihlallerini durdurma ve uluslararası insan hakları hukuku yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunduğunu vurgulayan Bakanlık, uluslararası toplumu, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da devam ettirdiği uluslararası hukuk ihlallerine siyasi, diplomatik ve yaptırım baskısını artırarak yanıt vermeye davet etti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.