SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı askerileştirmesine ilişkin kararı kabul etti

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı askerileştirmesine ilişkin kararı kabul etti

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2021 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2021 19:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı askerileştirmesine ilişkin kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Ukrayna’nın işgal altındaki toprağı Kırım’da Rusya’nın askeri faaliyetlerine ve saldırganlığına ilişkin, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu” başlıklı karar kabul edildi. Kabul edilen karara, Türkiye dahil 63 ülke “evet” oyu kullandı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın askerileştirmesine ilişkin “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu” başlıklı karar tasarısı, dün BM Genel Kurulunda oylamaya sunuldu. BM üyesi ülkelerin 63’ü kararı onaylarken, 22’si karara karşı çıktı ve ayrıca 55 ülke çekimser oy kullandı. Karar tasarısına karşı çıkan ülkeler arasında; Rusya, Ermenistan, Belarus, Çin, Küba, İran, Myanmar, Suriye, Venezuela, Zimbabve gibi ülkeler yer aldı.

"KIRIM'IN ASKERİLEŞTİRİLMESİ KONUSU ULUSLARARASI TOPLUMUN GÜNDEMİNDE KALMAYA DEVAM EDİYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu”  isimli kararın BM Genel Kurulu tarafından 4. kez kabul edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “İlgili belgenin kabul edilmesi, işgalci devlet Rusya Federasyonu’nun yürüttüğü Kırım’ın askerileştirilmesinin uluslararası toplumun odağında kalmaya devam ettiğini gösteriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Kararda, Kırım’ın işgalinin kınandığı ve yarımadanın derhal Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiği vurgulanırken, işgal altındaki Kırım’ın, nükleer yük taşıyabilecek silahların yarımadaya taşınması dahil olmak üzere dev bir askeri üsse dönüştürülmesinin bölgedeki güvenlik ve istikrar için doğrudan bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Rusya’ya söz konusu faaliyetlere son verme çağrısı yapıldı.

Belgede, Rusya'nın, Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına ulaşmak için Kerç Boğazı’ndan geçen gemilerin geçişini engellemekten kaçınması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca kararda, Rusya’yı, Kırım sakinlerini Rus ordusunda zorunlu askeri hizmete zorlamaya ve Kırım'daki eğitimin askerileştirilmesine son vermeye davet etti.

"KARAR, RUS İŞGALİNE KARŞI MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulunun her yıl Kırım’ın askerileştirilmesi ve insan hakları durumuna dair kabul ettiği kararlarının Rus işgaline karşı mücadelede ve Kırım Platformu çerçevesindeki faaliyetlerde siyasi ve diplomatik araçlar olarak önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Karar, Rusya’ya yönelik artan yasal baskının yeni bir unsurudur. İşgalci devlet, uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal ediyor ve davranışı BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi statüsüyle bağdaşmıyor.” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.