SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Kurulu, Kırım’daki insan haklarına dair yenilenmiş karar tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu'nda, Kırım’daki insan haklarına dair yenilenmiş karar tasarısı kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2021 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2021 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Kurulu, Kırım’daki insan haklarına dair yenilenmiş karar tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu, “Geçici İşgal Altında Bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu” kararını kabul etti. Başlığında ilk kez “geçici işgal altında bulunan” ifadesi kullanılan kararda, BM üye ülkelerine uluslararası Kırım Platformu girişimi çerçevesinde iş birliği yapma çağrısı da yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu dün yapılan oylamada, Kırım’daki insan haklarına dair yenilenmiş karar tasarısı kabul edildi. Karar için 65 ülke evet, 25 ülke hayır, 85 çekimser oy kullandı. Rusya Federasyonu dışında karara hayır diyen ülkeler arasında şu ülkeler yer aldı:

Ermenistan, Belarus, Kamboçya, Çin, Küba, Kuzey Kore, Hindistan, İran, Kazakistan, Sudan, Suriye, Kırgızistan, Filipinler, Sırbistan, Venezuela, Zimbabve.

Türkiye ise karara destek veren ülkeler arasında yerini aldı.

Yenilenmiş “Kırım” kararında BM, ülkeleri uluslararası Kırım Platformu girişimi çerçevesinde iş birliği yapmaya davet etti. İşgal altındaki Kırım’da faaliyet gösteren Rusya kontrolündeki kurum ve yetkililerin gayri meşru olduğuna dikkat çeken karar söz konusu kurumlarının "Rusya Federasyonu'nun işgalci kurumları" olarak adlandırılması gerektiğini belirtildi.

"SİYASİ ZULÜM KABUL EDİLEMEZ"

Belgede, BM Genel Kurulunun, işgalci güçlerin, Kırım'daki insan hakları durumuna ilişkin BM Genel Sekreterinin hazırladığı raporların yayınlanması yüzünden insanlara baskı uygulamasından dolayı derin endişe duyduğu ifade edilirken, siyasi güdümlü zulmün, keyfi gözaltılar ve tutuklamaların, işkencenin, insan kaçırma ve cinayetlerinin ayrıca insanların zorla kaybedilmesinin kabul edilemezliğini vurgulandı. Kararda, Kırım Tatar ve Ukrainlerin ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını kullanmak isterken karşılaştıkları kısıtlamalara dikkat çekilerek Kırım Tatarca ve Ukraince eğitim alma fırsatlarının işgalci yönetim tarafından engellendiği aktarıldı.

KÜLTÜR VE DOĞAL MİRAS YOK EDİLİYOR

Bununla birlikte kararda, kültürel ve doğal mirasın tahribatı, yasa dışı arkeolojik kazılar, kültürel varlıkların yarımadanın dışına çıkarılması ve dini ayrımcılık vakalarına işaret ediliyor. Kırım’daki çocuk ve gençlerin silahlara alıştırılması konusunda endişe duyulduğu belirtilen kararda Rusya’nın Kırım’da düzenlediği “nüfus sayımının” yasa dışı olduğu vurgulanıyor.

KIRIM'DAKİ İÇME SUYU SORUNUNDAN İŞGALCİ RUSYA SORUMLU

Ayrıca belgede işgalci yönetimin, ayrımcılık yapmadan Kırım’ın tüm sakinlerinin içme suyu ihtiyacını karşılaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR DERHAL UKRAYNA'YA İADE EDİLMELİ

Kırım’ın işgal altına alınmasının uluslararası hukukun kaba bir ihlali olduğu bir kere daha vurgulanan kararda Rusya’nın işgal ettiği topraklarının derhal Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiği belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.