SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Tayvan'a silah satışı konusunda ABD'ye tepkili

Çin, ABD'yi uyararak, Tayvan'a yapılması planlanan 1.4 milyar dolarlık silah satışını iptal etmesi talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2017 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2017 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Tayvan'a silah satışı konusunda ABD'ye tepkili

Çin, ABD'yi uyararak, Tayvan'a yapılması planlanan 1.4 milyar dolarlık silah satışını iptal etmesi talebinde bulundu. Anlaşmanın yanlış bir karar olduğunu vurgulanırken, bu durumun geçtiğimiz Nisan ayında Florida'da, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleştirilen görüşmede varılan mutabakat ile çelişki yaratacağı ifade edildi.



156957



Çin'in ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, satış anlaşmasının "Tayvan'ın bağımsızlığı" noktasında yollanacak yanlış bir mesaj olarak algılanacağı uyarısı yapıldı. Yine söz konusu açıklamada, "Çin Hükümeti ve halkı çileden çıkma konusunda son derece haklıdır. ABD tarafının bu yanlış hareketi, iki başkan arasında varılan mutabakata ve Çin-ABD ilişkilerinde yakalanan olumlu ivmeye aykırıdır." ifadelerine yer verildi. Çin Savunma Bakanı ise Tayvan konusunun, ABD-Çin ilişkileri adına en önemli ve hassas mesele olduğunu kaydederek, önümüzdeki dönemde bölgede barış ve istikrarın zarar görmemesi adına en kısa zamanda anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini açıkladı.



Öte yandan Tayvan'a silah satışının, Trump'ın Kuzey Kore sorununu çözmek amacıyla Çin'e baskı uygulama politikasına da zarar vereceğinin altı çiziliyor. Tayvan'a gönderilmesi planlanan silahlar arasında erken uyarı radarı, torpidolar, yüksek hızlı füzeler ve füze bileşenleri bulunuyor. 



1949 yılında Milliyetçi Çin güçleri komünistlere karşı iç savaşı kaybetmelerinin ardından Tayvan adasına sığındılar. Çin yönetimi, o tarihten bu yana kendi kendini yöneten Tayvan'ı halen kendisine bağlı asi bir bölge olarak kabul ediyor ve adayı kontrol etmek için güç kullanımından hiçbir zaman vazgeçmedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.