SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Kırım Tatar siyasi tutsak daha yasa dışı şekilde Rusya'ya sevk edildi

Rus işgalciler, alıkoydukları Kırım Tatar siyasi tutsakları yasa dışı şeklide Rusya'daki tutukevi ve cezaevlerine sevk etmeye devam ediyor. Kırım Avukat Emine Avamileva, Kırım Tatar siyasi tutsak Zekirya Muratov'un da Rusya'ya sevk edildiğini aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2020 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bir Kırım Tatar siyasi tutsak daha yasa dışı şekilde Rusya'ya sevk edildi

Rus işgalciler, alıkoydukları Kırım Tatar siyasi tutsakları yasa dışı şeklide Rusya'daki tutukevi ve cezaevlerine sevk etmeye devam ediyor. Kırım Avukat Emine Avamileva, Kırım Tatar siyasi tutsak Zekirya Muratov'un da Rusya'ya sevk edildiğini aktardı. İşgalcilerin mahkemesi Zekirya Muratov’un tutukluluk süresini 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatmıştı.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı alıkonulan Zekirya Muratov, herhangi bir yasal gerekçe olmaksızın Rusya'ya sevk edildi.

Avukat Emine Avamileva, konuya ilişkin 25 Aralık 2020'de yaptığı açıklamada, "Aralık ortasından beri nerede olduğu hakkında bilgi sahibi değildik. Muratov'un söylediğine göre, Akmescit'teki tutukevinden 18 Aralık'ta sevk edildi ve 19 Aralık'ta Krasnodar'daydı (Rusya). Krasnodar'daki tutukevinde özel blokta 4 gün geçirdi. Daha sonra Armavir'e transfer edildi. Şu anda Armavir'de. 2 gün oldu. Koğuşta onun yanı sıra 10 kişi daha var." ifadelerini kullandı.

TOPLU BASKINLAR SONUCU 7 KİŞİ ALIKONULDU

Bilindiği üzere, işgalci güçler 7 Temmuz 2020 tarihinde sabah erken saatlerde bir dizi eve baskın düzenlemişti. Baskınlar sonucu 7 kişi alıkonulmuştu. Ertesi gün işgalci mahkeme görme engelli Aleksandr Sizikov hakkında ev hapsi ve 6 Kırım Tatarı Alim Sufyanov, Seyran Hayretdinov, Zekeriya Muratov, İsmet İbragimov, Vadim Bektimirov ve Emil Ziyadinov hakkında tutukluluk kararı almıştı. İşgalciler Kırım Tatarlarını Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. ve 2. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle ve örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlamıştı.

Akmescit’teki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 26 Kasım 2020 tarihinde yapılan duruşmada, işgalciler tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatarları; İsmet İbragimov, Vadim Bektemirov, Alim Sufyanov, Seyran Hayredinov ve Zekirya Muratov’un tutukluluk sürelerini uzatma kararı almıştı. İsmet İbragimov, Vadim Bektemirov, Alim Sufyanov, Seyran Hayredinov’un tutukluluk süreleri 2 Mart 2021 tarihine kadar uzatılırken, Zekirya Muratov’un tutukluluk süresi 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.