SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkurt yönetmen, Rus esaretindeki Kırım Tatarlarını konu alan belgesel film çekti

Başkurt yönetmenin, Kırım Tatarlarına baskıları anlatan belgesel film tanıtıldı

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2022 03:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2022 03:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Başkurt yönetmen, Rus esaretindeki Kırım Tatarlarını konu alan belgesel film çekti

Başkurdistanlı yönetmen Kirsten Gaynet'in işgal altındaki Kırım'daki baskıları konu alan "Tomorrow Comes Yesterday (Yarın, Dün Olacak)" adlı belgesel filmi yurtdışında ilk kez gösterildi. Yönetmen Gaynet, filmle ilgili, "Kırım Tatarlarının yaşadığı hikayeyi iyi biliyorum. Bu yüzden Kırım halkının kültürünü, dilini, dinini, kimliğini korumaları ve topraklarında var olma hakkı için mücadele etmeleri ve topraklarından ayrılmamaları için desteğimi ifade etmek istedim” dedi.

Portekiz Cumhuriyeti'nin Malgas şehrinde 2 Ağustos 2022 tarihinde, MDOC adında Avrupa belgesel film festivali yarışma programı düzenlendi. Bu festivalde, Başkurt yönetmen, yapımcı Kirsten Gaynet'in işgal altındaki Kırım'daki baskıları konu alan belgesel filmi gösterildi. Yönetmen Gaynet, Kırım Haber Ajansına belgesel filmle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkurt yönetmen Gaynet, filmin 2020 yılında Kırım Dayanışma Arşivleri ve Kırım Tatarlarının ev arşivleri ışığında çekildiğini aktardı.

Söz konusu filmin ana karakterleri ise Rusya'nın baskılarına maruz kalan üç Kırım Tatar siyasi tutsak. Bunlar; Marlen Asanov'un 19 yıl hapis cezasına çarptırılan oğlu Said Asanov, Seyran Saliyev'in annesi Zodiye Saliyeva, Erfan Osmanov'un karısı Akima Osmanova. 

KIRIM TATARLARINA BASKILARI ANLATAN BELGESEL FİLM

Rus işgalindeki Kırım'da Kırım Tatar halkına yönelik işgalci yönetimin baskıları çerçevesinde Kırım Tatar siyasi tutsakları anlatan belgesel filmden bir görüntü:

https://www.youtube.com/watch?v=NzvynXgubas BAŞKURT YÖNETMEN GAYNET: KIRIM TATAR HALKI ÇOK GÜÇLÜ BİR TOPLUM VE BANA İLHAM VERDİ

Yönetmen, söz konusu röportajda, "Kırım halkı çok güçlü ve bana ilham verdiler. Kırım Tatarlarının güçlü ve ayakta durması, Rus yönetimi için ters bir durumdur. Rusya topraklarının her yerinde Müslümanlara yönelik bir baskı var ama buradaki gibi bir halk desteği yok" diye konuştu.

Bu filmi çekmekteki esas amacının, Kırım Tatarlarına Sovyet döneminden bu yana tekrarlanan sürgün ve baskıları göstermek olduğuna dikkat çeken Gaynet, "Ben Başkurdistan Cumhuriyeti'ndenim ve Kırım Tatarlarıyla benzer bir tarihimiz var. Sovyet döneminde Başkurtlara karşı zulüm vardı ve şimdi de dilimizin kullanımını azaltıyorlar ve eğitim alanındaki tüm kaynaklar Moskova'ya ait. 'Rusya'da yaşamaktan gurur duyan' yozlaşmış Başkurtlara kesinlikle benzemiyorum. Kırım Tatarlarının yaşadığı hikayeyi iyi biliyorum. Bu yüzden Kırım halkının kültürünü, dilini, dinini, kimliğini korumaları ve topraklarında var olma hakkı için mücadele etmeleri ve topraklarından ayrılmamaları için desteğimi ifade etmek istiyorum” değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.