SON DAKİKA
Hava Durumu

Avukatlar: Alıkonulan Kırım Tatarlarına büyük ihtimalle işkence uygulandı

Avukatlar: Alıkonulan Kırım Tatarlarına büyük ihtimalle işkence uygulandı

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2021 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avukatlar: Alıkonulan Kırım Tatarlarına büyük ihtimalle işkence uygulandı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), bugün yayımladığı açıklamada, güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisinin, Kırım’da "sabotaj eylemi" organize ettiğini ileri sürüldü. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi. İşgal altındaki Kırım’da siyasi zulme uğrayan kişileri savunan avukatlar, Rus istihbaratının iddialarını Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Kırım Haber Ajansına konuşan avukatlar Ayder Azamatov ve Edem Semedlayev, 4 Eylül 2021’de FSB tarafından alıkonulan Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un büyük ihtimalle işkence gördüğünü dile getirdi. Rus istihbaratı FSB’nin siyasi güdümlü davalarda hep aynı yöntemleri kullandığına dikkat çeken avukatlar, işgalci güçlerin daha önce de aynı "itiraf videolarını" bir çok dava çerçevesinde yayımladığını ancak daha sonra sanıkların işkence gördüklerini bildirdiğini ve verdikleri ifadeleri reddettiğini hatırlattı.

AYDER AZAMATOV: ASAN AHTEMOV’A BÜYÜK İHTİMALLE İŞKENCE UYGULANDI

İşgalcilerin uydurduğu düzmece dava çerçevesinde güya "sabotaj" düzenlemekle suçlanan Asan Ahtemov’un avukatı Ayder Azamatov, FSB’nin paylaştığı videoda Asan Ahtemov’un yüzünün gizlendiğine dikkat çekerken, "Bence bu Asan’ın ifadesini bir kağıttan okuduğunu gizlemek için yapıldı" diyerek FSB’nin daha önce bu yöntemleri başka siyasi tutsaklara karşı uyguladığını vurguladı.

Ayrıca Asan Ahtemov’un tüm ifade videosu boyunca karnını tuttuğuna dikkat çeken avukat, "Büyük ihtimalle Asan’ın karın bölgesine fiziksel şiddet ve işkence uygulandı" değerlendirmesini yaptı. Azamatov, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de avukatına, mahkeme binasında Asan Ahtemov’u gördüğünü ve onun devamlı karnını tuttuğunu söylediğini belirtti. Siyasi tutsağın avukatı Ayder Azamatov, videoda Ahtemov’un bir avukat olmadan ifade verdiğine dikkat çekerek bunun savunma hakkının ağır bir ihlali olduğunu ve Rus yasalarına göre avukatsız alınan ifadenin geçersiz sayıldığını vurguladı.

EDEM SEMEDLAYEV: AİLELERİN TUTTUĞU AVUKATLARA HALA GENÇLERLE GÖRÜŞME İZNİ VERİLMEDİ 

FSB’nin yayınladığı sözde itiraf videosunu değerlendiren avukat Eden Semedlayev, "Kendi tecrübeme dayanarak, Raim Ayvazov, Yesipenko davalarında olduğu gibi, işkence uygulayarak insanları uygun ifade vermeye zorluyorlar. Daha sonra insanlar biraz kendine geldiği, artık işkence görmedikleri ve bağımsız avukatlarıyla görüştükleri zaman gerçek durumu anlatıyorlar ve yalan ifadeyi işkence gördükleri için verdiklerini, ne tür işkence gördüklerini anlatıyorlar" şeklinde konuştu.

Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un ailelerinin de şokta olduğunu ve videoda söylenenlere inanmadıklarını aktaran avukat Semedlayev, "Anne babaları: ‘Çocuklarımız konuşmalarında bu tür ifadeleri kullanmıyor’ diyorlar. Bu da, gençlerin hazır ifadeyi okuduğuna işaret ediyor… Bu tür davalarda deneyimi olanlar gençlerin işkence gördüğü için böyle bir ifade verdiğini söyleyebilir. Ayrıca ailelerin tuttuğu avukatlara alıkonulan gençlerle görüşmeye izin verilmemesi de dikkat çekiyor" dedi.

POLOZOV: FSB’NİN ÇALIŞMA YÖNTEMLERİNİ BİLİYORUZ

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları yeni “sabotaj” davası çerçevesinde KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i savunan avukat Nikolay Polozov, gazetecilere, FSB’nin yayınladığı sözde "itiraf görüntülerini" değerlendirirken, "FSB’nin Kırım’da çalışma yöntemlerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu yıl gazeteci Vladislav Yesipenko alıkonulmuştu. Onun da itiraf videosu, Rus propaganda kanallarında yayınlandı. Ama sonra neden itiraf ifadesinin kaydını alındığını öğrendik. Çünkü elektrikle işkence gördü. Şu anki durum da aynı. FSB yöntemleri değişmiyor. Kurbanları rastgele buldular, belki bir kriterlere göre onları seçtiler. Sonra bu insanlara işkence uygulandı. Dün alıkonulanlardan birinin çökmüş durumda olduğunu, yasa dışı bir muameleye maruz kalmış olduğu belli oluyordu" şeklinde konuştu.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından bugün yapılan açıklamada Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen sözde “sabotaj eyleminin” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü.FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL DAHİL 5 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da, 3 ve 4 Eylül günleri içinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı (Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov) daha alıkonuldu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. İlk Kırım Tatarının alıkonulmasında bir buçuk gün geçtikten sonra işgalcilerden alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yere dair açıklama yapıldı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Bilindiği gibi, sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, dün KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.