SON DAKİKA
Hava Durumu

Avukat Emil Kurbedinov, tutuklanan Kırım Tatarlarını ziyaret etti

Avukat Emil Kurbedinov, Rus işgali altındaki Kırım’da 3-4 Eylül’de düzenlenen toplu baskınlar sonrasında tutukluluk cezasına çarptırılan Eskender Ahtemov, Arsen Ahtemov ve Şevket Useinov ile görüştü. Üç Kırım Tatarı da işgalcilerin açtığı düzmece “sabotaj davasının” siyasi güdümlü olduğunu düşündüklerini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2021 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2021 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avukat Emil Kurbedinov, tutuklanan Kırım Tatarlarını ziyaret etti

Avukat Emil Kurbedinov, Rus işgali altındaki Kırım’da 3-4 Eylül’de düzenlenen toplu baskınlar sonrasında tutukluluk cezasına çarptırılan Eskender Ahtemov, Arsen Ahtemov ve Şevket Useinov ile görüştü. Üç Kırım Tatarı da işgalcilerin açtığı düzmece “sabotaj davasının” siyasi güdümlü olduğunu düşündüklerini belirtti.

Avukat Emil Kurbedinov, dün Akmesci’teki (Simferopol) tutukevinde alıkonulan Eskender Ahmetov ve Şevket Useinov ayrıca Karasubazar (Belogorsk) tutukevinde alıkonulan Arsen Ahtemov’u ziyaret etti.  Kırım Dayanışmasına konuşan avukat, 3 Kırım Tatarının “tatmin edici” şartlarda alıkonulduğunu bildirirken, "Üçü de devam edilmesi, mücadelenin sürdürülmesi, vazgeçmeyerek kendi haklılıklarının ve masumiyetlerinin ispat edilmesi gerektiğini anlıyor. Bu davanın (sabotaj davası) sadece üç Kırım Tatarına karşı açılmadığını, bunun tüm halklarına yönelik siyasi güdümlü bir dava olduğunu anlıyorlar." dedi.

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI CELAL DAHİL 5 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Bilindiği gibi işgal altındaki Kırım’da, 3 ve 4 Eylül günleri içinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı (Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov) daha alıkonuldu. Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. İlk Kırım Tatarının alıkonulmasında bir buçuk gün geçtikten sonra işgalcilerden alıkonulan Kırım Tatarlarının bulunduğu yere dair açıklama yapıldı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde, yapılan açıklamada Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken "sabotajın" güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül'de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

İŞGALCİLER 50’DEN FAZLA KIRIM TATARINI ALIKOYDU

Alıkonulanların akrabaları ve aktivistler, işgalci güçler tarafından kaçırılan Nariman Celal, Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov'un bulunduğu yeri öğrenmek için Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü binası önünde toplandı. İşgalci güçler açıklama yapmak yerine Kırım Tatar aktivistlere müdahale ederek, yaşlılar ve kadınlar dahil 50’den fazla kişiyi alıkoydu, bir Kırım Tatarını da darp etti.

İKİ KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı yaptığı açıklamada, 4 Eylül’de Akmescit’teki FSB binası önünde alıkonulan 58 Kırım Tatarı hakkında yasal işlemin başlatıldığını duyurdu. 56 kişi hakkında, koronavirüs salgını nedeniyle yürürlükte olan Rusya İdari Kanununun 20.6.1. maddesi (olağanüstü durumda davranış kurallarına uymama) çerçevesinde yasal işlem başlatıldı. Öte yandan Arsen Ahtemov ve Eskender Ahtemov hakkında, Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. İki Kırım Tatarının davası, 6 Eylül'de, Akmescit (Simferopol) kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi’nde görüldü. Kırım Tatarlarını suçlu bulan işgalci mahkeme, Eskender Ahtemov hakkında 10 gün tutuklama, Arsen Ahtemov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.