SON DAKİKA
Hava Durumu

Akmescit'te Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı

Akmescit'te Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Akmescit'te Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) şehrinde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anıldı. Kırım Tatar aktivistleri Kırım Tatar Sürgünü anıtı önünde toplanarak dua okudu.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) şehrinde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgün ve Soykırımı kurbanları anıldı.

Kötü hava şartlarına rağmen onlarca Kırım Tatar aktivist, bu sabah saatlerinde Akmescit tren istasyonu yakınlarında bulunan Kırım Tatar Sürgünü anıtı etrafında toplandı. Anıta çiçek bırakan aktivistler Sürgün kurbanları için dua okudu.

Anma etkinliğinde konuşma yapan Kırım Gazetesi Baş Editörü, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Bekir Mamut, Sovyet rejiminin 78 yıl önce uydurma sebeplerle Kırım Tatarlarını anavatanından sürgün ettiğini vurgulayarak, Kırım Tatar halkının kendisine karşı işlenen bu ağır suçu hiçbir zaman unutmayacağını belirti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.