SON DAKİKA
Hava Durumu

AİHM'nin Kırım davasında aldığı kararı açıklayacağı tarih belli oldu

AİHM'nin Kırım davasında aldığı kararı açıklayacağı gün belli oldu

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2021 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AİHM'nin Kırım davasında aldığı kararı açıklayacağı tarih belli oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ukrayna’nın Rusya’ya karşı işgal edilen Kırım'daki insan hakları ihlallerine dair açtığı davaya ilişkin kararı 14 Ocak 2021 tarihinde açıklayacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin internet sayfasında bugün yapılan açıklamada, 14 Ocak 2021 tarihinde AİHM’de Ukrayna’nın Kırım'daki hak ihlalleriyle ilgili Rusya'ya karşı açtığı davanın duruşmasının yapılacağı duyuruldu. Ayrıca, bu kapsamda AİHM Büyük Dairesinin aldığı kararı açıklayacağı öğrenildi. 

AİHM'DEN KIRIM'IN İŞGALİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

AİHM'den yapılan açıklamada, "Ukrayna yönetimi, 27 Şubat 2014 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu’nun, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) kentini kontrol ettiğini savunuyor. Yarımadada kendi yargı yetkisini kullanması, sözleşmenin birçok kez ihlaliyle sonuçlanmıştır. Yönetime göre, bu ihlaller Rusya Federasyonu’nun yürüttüğü genel idari faaliyetler sonucu meydana geldiler." denildi.

Mahkeme, söz konusu davanın Ukrayna’nın Rusya’ya karşı 13 Mart 2014’te ve 26 Ağustos 2015’te açtığı iki davadan oluşturulduğunu ve Kırım ile Donbas’taki olaylarla ilgili olduğunu duyurdu. Ayrıca iki dava, 11 Temmuz 2018 tarihinde “Ukrayna Rusya’ya karşı (Kırım)” isimli yeni bir çatı dava ile birleştirildi.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı devlet düzeyinde açtığı davalar dışında AİHM’de Kırım’ın Rus işgali ve Ukrayna doğusundaki silahlı saldırganlığı bağlamında 7 binden fazla bireysel dava inceleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.