SON DAKİKA
Hava Durumu

AİHM, Kırım davasının esas incelemesine geçti: Rusya Kırım'da suç işlemekten yargılanacak

AİHM, Kırım davasının esas incelemesine geçti

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2021 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 21:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AİHM, Kırım davasının esas incelemesine geçti: Rusya Kırım'da suç işlemekten yargılanacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ukrayna’nın Rusya’ya karşı işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlalleri hakkında açtığı davaya ilişkin kararı açıkladı. Mahkeme davayı kısmen kabul edilir bularak, davayı esastan inceleme kararı aldı.

Ukrayna Adalet Bakanı Denıs Malyuska bugün yaptığı açıklamada, AİHM’nin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine dair açtığı davaya ilişkin kararı açıkladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bakan Malyuska, "Zafer! AİHM’de Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı davalar çerçevesinde ilk ara zafer!" ifadelerini kullanarak AİHM’nin davanın esas incelemesine geçtiğini bildirdi.

Ukrayna Adalet Bakanı Malyuska, Kırım'daki insan haklarına ilişkin davanın önemli kısımlarına işaret ederek, "Birinci yasal yön; mahkeme kararları aracılığıyla adım adım, Rusya Federasyonu’nun devletimizin topraklarında sergilediği saldırganlık ve gerçekleştirdiği suç eylemlerini kanıtlıyoruz. İkinci yön iletişim. Hem biz hem de Avrupa Konseyi, Kırım’ın öncelikler arasında kalmaya devam ettiğini, unutulmadığını ve tüm suçluların yakalanacağı konusunda güçlü bir mesaj veriyoruz. Üçüncü yön ise hibrit savaşa karşı koyma. Rusya Kırım’ın sözde ‘barışçıl, yasal ilhakı’ hakkında yarattığı miti destekliyor. Bu mit ilk önce iç kullanım için uyduruldu. Fakat uluslararası arenada da onu yaymaya çalışıyorlar. AİHM’nin kararı, Rusya’nın hibrit savaşta kullandığı mitolojiye karşı yapılan güçlü bir yasal darbedir.” ifadelerini kullanarak Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı silah kullanarak yasa dışı olarak işgal ettiğini vurguladı.

AİHM, İŞGALCİ RUSYA'YI KIRIM'DA BİR DİZİ SUÇ İŞLEMEKTEN YARGILAYACAK

AİHM’ye göre Ukrayna açtığı dava çerçevesinde Kırım'daki insan hakları ihlallerine ilişkin aşağıdaki gerçekleri ispat etti:

-Kötü muamele ve yasa dışı gözaltı;

-Yarımadanın sakinlerine Rus vatandaşlığının zorla dayatılması;

-Rus Ortodoks Kilisesine mensup olmayan dini liderlere baskı uygulanması, kilise ve camilerde yasa dışı aramalar düzenlenerek mallarına el konulması;

-Medya faaliyetlerinin bastırılması;

-Kamuya açık toplantılar ve destek gösterilerinin yasaklamasının yanı sıra gösterileri organize eden kişilere baskı uygulanması;

-Kişi ve şirketlere ait özel mülkiyetin zorunlu yabancılaştırılması;

-Okullarda Ukrainace diline yönelik uygulanan ayrımcılık ve okulda Ukraince konuşan çocuklara yapılan zulüm;

-Kırım ile Ukrayna ana karası arasında dolaşım özgürlüğünün kısıtlanması;

-Kırım Tatarlarına yönelik ihlaller.

Ayrıca AİHM, mahkumların işgal altındaki Kırım'dan Rusya topraklarına yasa dışı olarak sevk edilmesine yönelik yapılan başvuruyu ilgili davaya ekleme kararı aldı.

İKİ AYRI DAVA OLDUĞU DUYURULDU

AİHM daha önce, söz konusu davanın Ukrayna’nın Rusya’ya karşı 13 Mart 2014’te ve 26 Ağustos 2015’te açtığı iki davadan oluşturulduğunu ve Kırım ile Donbas’taki olaylarla ilgili olduğunu duyurdu. Ayrıca iki dava, 11 Temmuz 2018 tarihinde “Ukrayna Rusya’ya karşı (Kırım)” isimli yeni bir çatı dava ile birleştirildi.

7 BİNDEN FAZLA DAVA İNCELENİYOR

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı devlet düzeyinde açtığı davalar dışında AİHM’de Kırım’ın Rus işgali ve Ukrayna doğusundaki silahlı saldırganlığı bağlamında 7 binden fazla bireysel dava inceleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.