SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahtem Çiygöz: Kırım'a yerleşen Rus vatandaşları, Putin’in işlediği suçların failidir

Ahtem Çiygöz: Kırım'a yerleşen Rus vatandaşları, Putin’in işlediği suçların failidir

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2021 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahtem Çiygöz: Kırım'a yerleşen Rus vatandaşları, Putin’in işlediği suçların failidir

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Rusya’nın işgal altına aldığı Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek yarımadanın demografik yapısını değiştirdiğini belirtti. Çiygöz, Rus vatandaşlarının Kırım’a yerleşmesini engellemek için Ukrayna'nın uygun yasaları kabul etmekten çekinmemesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna Parlamentosunun İnsan Hakları, Geçici İşgal Altındaki Donetsk ve Lugansk Bölgeleri, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehrinin İşgalden Kurtarılması ve Yeniden Entegrasyonu, Ulusal Azınlıklar ve Uluslararası İlişkiler Komitesi, 22 Eylül’de düzenlediği toplantıda işgal altındaki toprakların işgalden kurtarılması sürecine dair yasa tasarısını inceledi.

Toplantıda konuşan Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, işgalci yönetimin Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek yarımadanın demografik durumunu değiştirmeye çalıştığını hatırlattı. Milletvekili, yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım’a yerleşen Rusya vatandaşlarının da suçlu olduğunu söyleyerek, “Ben onları, Rusya ve Putin’in işlediği suçların faili olarak görüyorum. Onlar mesela 5 yıl önce Kırım’a yerleşti, sonra ise çocukları oluyor ve: ‘Kırım’da doğan çocuğun suçu ne?’ diyorlar. Bu, Kırım’daki demografik durumun yapay olarak değiştirilmesinin bir örneğidir. Bu yüzden bazı kararları almaktan çekinmemeliyiz. Belki onlar popüler olmayacak ama kabul etmemiz gerekiyor.” dedi.

İŞGALDEN SONRA KIRIM’A NE KADAR RUS YERLEŞTİ?

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra Rus yönetiminin Kırım’a 500 bine yakın Rus vatandaşı yerleştirdiğini bildirmişti. Ceppar ayrıca işgalden sonra yaklaşık 60 bin Kırımlının yarımadayı terk ettiğini kaydetmişti.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalci Rusya’nın yedi yıldır Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek, demografik yapıyı bozmasına karşı Ukrayna Parlamentosunun yasa çıkarması için teklifte bulunmuştu.
Kırımoğlu, işgalci Rus yönetiminin, 2014 yılından itibaren yerli halkı yarımadanın dışına itme politikasını yürüterek, Kırım’a aktif bir şekilde Rus vatandaşlarını yerleştirdiğini kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.