SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT'te Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki durum ele alındı: Rusya, sunumlara engel olmaya çalıştı

AGİT'te Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki durum ele alındı: Rusya engel olmaya çalıştı

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2020 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2020 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT'te Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki durum ele alındı: Rusya, sunumlara engel olmaya çalıştı


Karadeniz'deki ve Azak Denizi'ndeki Rus saldırganlığına ilişkin durum ilk kez, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) önemli karar alma organı olan Güvenlik ve İşbirliği Forumunda (AGİF) ele alındı.



Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi, 27 Mayıs 2020 tarihinde Ukrayna’nın başkanlık yaptığı AGİT’in Güvenlik ve İşbirliği Forumunun çevrimiçi toplantısının gerçekleştirildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, toplantıda ilk kez Azak Denizi ve Karadeniz bölgelerindeki durumun kapsamlı bir şekilde tartışmaya sunulduğu kaydedildi.



RUSYA'NIN SALDIRGAN POLİTİKALARI AGİT TOPLANTISINDA DİLE GETİRİLDİ

Toplantı kapsamında Ukrayna raporunu Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç sundu. Raporda, Rusya’nın AGİT ve uluslararası hukukun temel ilke ve normlarını ihlal etmeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı. Ayrıca raporda, işgalci devlet Rusya'nın, Kırım ve çevresini askerileştirme politikasına devam ettiği kaydedildi.



Korınevıç, Rusya'nın çeşitli bahaneler uydurarak Azak Denizi ve Karadeniz’deki denizciliği engellediğini ve bunun uluslararası deniz hukukunun ihlali olduğunu belirtti. Rusya’nın Azak Denizi’ni askerileştirmeye devam ettiğini ifade eden Ukrayna Temsilcisi Korınevıç, söz konusu yıkıcı ve saldırgan politikaların; hem Ukrayna ile Karadeniz ülkeleri hem de daha geniş çapta bölgedeki ülkeler için olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.



KIRIM TATAR HALKINA YAPILAN BASKILAR

Ukrayna Temsilcisi Anton Korınevıç, ayrıca işgal edilen Kırım’daki ağır insan hakları ve özgürlükleri ihlallerine, Ukrayna vatandaşlarının yasa dışı olarak Rus ordusuna zorunlu hizmete çağrılmasına, Kırım Tatar halkına yapılan baskılara, Ukrayna vatandaşlarının yasa dışı olarak alıkonulmasına ve işgalci devletin Kırım’da işlediği diğer suçlara dikkat çekerek AGİT üyelerini bilgilendirdi.



İlgili haber: Baskılar ve hak ihlalleri çerçevesinde Kırım’da işgalin 6. yılı: Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası ne düşünüyor?



Öte yandan, AGİT’in Güvenlik ve İşbirliği Forumu katılımcıları, Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerindeki tehdit edici durum ile ilgili duyduğu endişelerini dile getirdi. Bununla birlikte toplantıya katılan ülke temsilcileri, Rusya’yı, güvenlik politikası ve yarımadadaki insani durum hakkında güvenilir bilgilere ulaşmak için uluslararası örgütlere işgal edilen Kırım’a engelsiz erişim sağlama çağrısı yaptıç



RUSYA TEMSİLCİSİ KIRIM İLE İLGİLİ SUNUMU SABOTE ETMEYE ÇALIŞTI

AGİT’in Güvenlik ve İşbirliği Forumunda işgal edilen Kırım ve Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerindeki durumun tartışıldığı sırada Rusya temsilcisinin "hoşuna gitmeyen" konuşmaları engellemeye çalıştığı öğrenildi.





Twitter üzerinden açıklama yapan gazeteci Rikard Jozwiak, "Viyana’da AGİT’te benzeri görülmemiş bir hareket: Rusya temsilcisi, Ukrayna ve Karadeniz ile Azak Denizi güvenliği konusunda uzman olan başka bir kişinin hoşuna gitmeyen sunumlarını önlemeye ve kesmeye çalışıyor." diye kaydetti.






En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.