SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Kırım Platformu'na üst düzey heyetle katılacak

ABD, Kırım Platformu'na üst düzey heyetle katılacak

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2021 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2021 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Kırım Platformu'na üst düzey heyetle katılacak

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Konularından Sorumlu Yardımcısı Kára McDonald ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı, görüşmede, Ukrayna’nın Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla başlattığı Kırım Platformu girişiminin açılış zirvesine ülkesinin üst düzeyde katılım göstereceğini bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Konularından Sorumlu Yardımcısı Kára McDonald ile çevrim için olarak görüştüğü bildirildi. Tarafların işgal altında bulunan Kırım ve Donbas’taki durumu ayrıca Ukrayna sınırları boyunca Rus askeri yığınağının artırılması konuları görüştüğü bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar’ın görüşmede, ifade, dini özgürlüğü, barışçıl toplanma ve dernek kurma özgürlükleri kısıtlamaları, işgale karşı çıkanlara ayrıca insan hakları, avukatlar ve gazetecilere yönelik uygulanan baskıları dahil olmak üzere  işgal altında bulunan Kırım’daki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

“RUSYA, KIRIM PLATFORMUNU İTİBARSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR”

Uluslararası toplumun Rusya’ya uygulanan baskıyı artırması gerektiğini ve ayrıca Kırım Platformu girişiminin başlatılmasının önemini vurgulayan Ceppar, “Rusya, Ukrayna’nın söz konusu girişimini engellemek için her türlü çabayı gösteriyor. Ukrayna sınırları boyunca ve Karadeniz bölgesindeki durumunun son zamanlarda Rusya tarafından gerginleştirilmesinin hedeflerinden biri de Kırım Platformunu itibarsızlaştırmaktır." dedi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Konularından Sorumlu Yardımcısı Kára McDonald, ülkesinin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği desteğini bir kere daha teyit ederek; ABD’nin G-7 ve NATO dahil olmak üzere uluslararası ortaklarıyla birlikte Rusya’nın saldırganlığına karşı attığı adımlara dikkat çekti. Kırım Platformu'nun önemini vurgulayan McDonald, ABD’nin Platforma üst düzey heyetle katılmayı planladığını ifade etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.