SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Dışişleri Bakanlığı: Rusya uluslararası normları ihlal etmeye devam ediyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubu Davasında alınan kararı kınarken, Rusya’yı işgal altındaki yarımadada yasa dışı hareketlerini durdurma çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2020 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2020 22:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Dışişleri Bakanlığı: Rusya uluslararası normları ihlal etmeye devam ediyor


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubu Davasında alınan kararı kınarken, Rusya’yı işgal altındaki yarımadada yasa dışı hareketlerini durdurma çağrısında bulundu. 



Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, 20 Eylül 2020'de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya, Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım yarımadasında uluslararası normları ihlal etmeye devam ediyor. Rusya ve işgalci yetkilileri, yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmaya, yarımadada baskıları durdurmaya ve Kırım’ı Ukrayna’ya geri vermeye çağırıyoruz.” diye yazdı. 







İKİNCİ BAHÇESARAY GRUBU DAVASI: 7 KIRIM TATARINA TOPLAM 110 YIL HAPİS CEZASI!

Rus yargı organları, işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkına baskıların merkezi haline gelen davaların birinde daha karar duruşması yaptı. 16 Eylül tarihinde yapılan duruşmada, 7 Kırım Tatarına toplamda 110 yıl hapis cezası verildi.

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubu’nun son duruşması 16 Eylül 2020 tarihinde Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesinde görüldü. Duruşma çerçevesinde 8 Kırım Tatarı hakkında alınan kararlar açıklandı.

Rus mahkemesi Ernes Ametov hakkında aldığı kararını açıklarken gizli tanıkların verdiği ifadelere göre Ametov’un Hizb-ut Tahrir üyesi olduğunu ispatlandığını belirtti. Öte yandan mahkeme Ametov’un “örgütteki faaliyetlerine son verdiğinin kanıtlandığını” kaydederek beraatine karar verildiğini açıkladı.



KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.



6 KIRIM TATARI EKİM 2017’DEN TUTUKLANMIŞTI

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık Kafe’nin sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belalov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı. 6 Kırım Tatarı da evlerinde yapılan aramalardan sonra alıkonuldu.



MUSTAFAYEV VE SMAİLOV İSE MART 2018’DEN BERİ ALIKONULUYOR

İşgalciler, 21 Mayıs 2018 tarihinde Bahçesaray’da Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatı aktivisti Server Mustafayev ve Kırım Tatarı Edem Smailov’un evine aramalar yapıldı. Aramalardan sonra iki Kırım Tatarı alıkonuldu.



8 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK HAKKINDA TOPLAM 147 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubunun davasının görüldüğü Rusya Güney Askeri Bölge Mahkemesinde 31 Ağustos 2020 tarihinde yapılan duruşma sırasında Rus savcının 8 Kırım Tatar siyasi tutsak için talep ettiği cezayı açıklamıştı.

Rus savcı, güya sözde “terör örgütünün faaliyetlerinin organize” etmekle suçlanan Süleyman (Marlen) Asanov için 20 yıl hapis ve 800 bin ruble para cezası, Memet Belalov için 21 yıl hapis cezası, Timur İbragimov için 20 yıl hapis cezası istemişti.

Öte yandan, güya “terör örgütü faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Server Zekiryayev için 15, Server Mustafayev için 17, Seyran Saliyev için 19, Ernes Ametov için 17,5 ve Edem Smailov için 17,5 yıl hapis cezası talep edilmişti.



RUS MAHKEMESİNİN KIRIM TATARLARI HAKKINDA ALDIĞI KARARLAR!

Bununla birlikte Rus mahkemesi, güya “terör örgütünün faaliyetlerinin organize” etmekle suçlanan Süleyman (Marlen) Asanov’u 19 yıl hapis cezasına, Memet Belalov’u 18 yıl hapis cezasına, Timur İbragimov’u da 17 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ayrıca, güya “terör örgütü faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Server Zekiryayev için 13, Server Mustafayev’i 14, Seyran Saliyev’i 16, Edem Smailov’u 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.
Öte yandan mahkeme, Ernes Ametov’un “örgütteki faaliyetlerine son verdiğinin kanıtlandığını kaydederek” beraatine karar verildiğini açıkladı.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.