SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD’den Rusya'ya Kırımlı siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’yı, Emir Üsein Kuku ve alıkoyduğu tüm siyasi tutsakları serbest bırakmaya ve Ukrayna’daki siyasi baskılarına son vermeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2021 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2021 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD’den Rusya'ya Kırımlı siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısı


Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’yı, Emir Üsein Kuku ve alıkoyduğu tüm siyasi tutsakları serbest bırakmaya ve Ukrayna’daki siyasi baskılarına son vermeye çağırdı.



ABD’nin Kıyiv Büyükelçiliği, Rusya’ya Kırım Tatar siyasi tutsak ve insan hakları savunucusu Emir Üsein Kuku ile Rus yönetimi tarafından alıkonulan tüm Ukraynalı siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu. ABD Kıyiv Büyükelçiliği, Yalta Grubu’nun alıkonulmasının 5. yıl dönümü dolayısıyla, 11 Şubat 2021'de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "5 yıl önce bugün, Rus işgal yönetimi, Kırım Tatar aktivist Emir Üsein Kuku'yu sahte terör suçlamasıyla gözaltına aldı. Rusya, Kuku ve alıkoyduğu tüm Ukraynalı siyasi tutsakları derhal serbest bırakmalı ve Ukrayna'daki siyasi takibatına son vermelidir." ifadelerine yer verildi.



İşgal altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında yargılanarak 19 ile 12 yıl arası hapis cezalarına mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Emir Üsein Kuku, Refat Alimov, İnver Bekirov, Vadim Siruk, Arsen Cepparov ve Muslim Aliyev (Yalta Grubu) 5 yıldır yasa dışı bir şekilde alıkonuluyor.







YALTA GRUBU DAVASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı.

8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti.

İşgalciler Kırımlı Müslümanları güya “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca güya “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı.

Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkum etti.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.