SON DAKİKA
Hava Durumu

AB: Rusya’nın Karadeniz’deki ablukası, bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırıyor

AB: Rusya’nın Karadeniz’deki ablukası, bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırıyor

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2021 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2021 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB: Rusya’nın Karadeniz’deki ablukası, bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırıyor

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Karadeniz’deki saldırgan faaliyetlerini kınadı. AGİT Daimi Konseyinde açıklama yapan AB Temsilciliği, Rusya’nın Karadeniz’deki bazı bölgeleri kapatmasının bölgedeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırdığını vurguladı.

AGİT Daimi Konseyi dün çevrim içi bir oturum gerçekleştirdi. AB Temsilcisince, oturumda yapılan açıklamada Rusya’nın işgal altındaki Kırım ve Karadeniz’deki saldırgan faaliyetlerine dikkat çekildi. AB Temsilcisi, "Rusya’nın Karadeniz’deki bazı bölgeleri 2021 yılının ekim ayına kadar kapatması, Ukrayna egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün sıradaki ihlalidir. Bu kapatma, yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım’ın devam eden askerileştirilmesi ile birlikte hem Ukrayna’daki hem de Karadeniz bölgesi ve dışındaki bölgelerdeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırabilir." denildi.

Avrupa Birliğinin Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına kararlı bir şekilde destek verdiği belirtilen açıklamada, Rusya’ya da aynı şekilde davranma çağrısında bulunuldu. Açıklamada, yaptırım uygulaması dahil olmak üzere AB’nin, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımama politikasına bağlı kalmaya devam edeceği vurgulandı.

Rus savaş gemileri Karadeniz'de RUSYA KARADENİZ'DEKİ BAZI BÖLGELERİ KAPATMA KARARI ALDI

Rusya Federasyonu, 15 Nisan’da askeri tatbikat bahanesi ile Kerç Boğazı dahil olmak üzere Karadeniz’in bir kısmını 2021 Ekim ayına kadar kapatacağını açıklamıştı. Rusya’nın kapatma kararı üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Rusya Ukrayna’nın egemenlik haklarını gasp etmek için uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ihlal eden bir başka girişimdir.” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.