SON DAKİKA
Hava Durumu

400'e yakın Kırımlı öğrenci Ukrayna üniversitelerine kayıt yaptırdı

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Kıyiv'de bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık, bu sene Ukrayna anakarasında bulunan üniversitelere işgal edilen Kırım’dan 397 öğrencinin kaydını yaptırdığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2020 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2020 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
400'e yakın Kırımlı öğrenci Ukrayna üniversitelerine kayıt yaptırdı

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Kıyiv'de bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık, bu sene Ukrayna anakarasında bulunan üniversitelere işgal edilen Kırım’dan 397 öğrencinin kaydını yaptırdığını duyurdu.

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, dün düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın Kırımlı ve Donbaslı çocukların anakaradaki üniversitelere girişini kolaylaştırmak için açtığı “Donbas-Ukrayna” ve “Kırım-Ukrayna” merkezleri aracılığıyla bu sene 2026 gencin üniversitelere kayıt yaptırdığını bildirdi.

İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARDAN GELEN ÖĞRENCİLERİN SAYISINDA ARTIŞ

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Andriy Vitrenko, Kıyiv’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, “2016 yılında ‘Kırım-Ukrayna’ merkezi aracılığıyla 153 kişi, 2020 yılında ise 397 kişi üniversite kaydını yaptırdı. Öte yandan ‘Donbas-Ukrayna’ merkezi aracılığıyla 2016 yılında 885 kişi, 2020 yılında ise 1629 kişi üniversite kaydını yaptırdı.” diye anlattı. 

KIRIMLI ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETTİĞİ BÖLÜMLER

Bakan Yardımcısı Kırımlı öğrencilerin en çok tercih ettiği alanların; yazılım mühendisliği, yönetim, tıp, hukuk ve ekonomi olduğunu belirtti.

Kırımlı öğrencilerin tercih ettiği Ukrayna üniversiteleri şu şekilde:

Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi 64 kişi;

Vadım Getman Kıyiv Ulusal Ekonomi Üniversitesi 34 kişi;

O.O. Bogomoltsya Ulusal Tıp Üniversitesi 20 kişi;

Herson Devlet Denizcilik Akademisi 18 kişi;

Taras Şevçenko Kıyiv Ulusal Üniversitesi 16 kişi.

KIRIMLI VE DONBASLI ÖĞRENCİLER İÇİN KOLAYLIK

Ukrayna’da Haziran 2015’ten itibaren, Rus işgali altında bulunan Kırım ve Donbas bölgelerinde ikamet eden Ukrayna vatandaşlarının, kolaylaştırılmış prosedürle üniversiteye girebilmeleri için ülke genelinde 35 eğitim merkezi faaliyete başladı.

Eğitim merkezleri Dnipro, Lviv, Kiev, Harkiv, Herson kentleri ile Zaporijjya, Odesa ve Nikolayev bölgelerindeki farklı yükseköğretim kurumları çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Yani Kırımlı ve Donbaslı lise öğrencileri sadece ilgili merkezlerin bulunduğu üniversitelere başvurabiliyor.

Devlet bursu alarak eğitim görmek üzere üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin söz konusu merkezlerden birine başvuru yaparak dilekçe doldurması, ayrıca Ukrayna dili ve Ukrayna tarihi olmak üzere iki sınavdan geçmesi gerekiyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.