SON DAKİKA
Hava Durumu

26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2021 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2021 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü

Ukrayna’da bugün 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü kaydediliyor. Tam 7 yıl önce, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu binasının önünde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için büyük bir miting düzenlendi.

26 Şubat 2014 yılı tarihinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu binasının önünde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun, özerklikteki durumun istikrarını bozmaya yönelik kararları kabul etmesinin engellenmesi için büyük miting yapıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından organize edilen mitinge, 15 bine yakın Kırım Tatarı, Ukrain ve diğer milletlerin temsilcisi olan Kırımlılar katıldı. Eylemciler Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açtı ve "Yaşasın Ukrayna!", "Kırım Ukrayna’dır!" sloganları attı. 

Öte yandan Rusya yanlısı teşkilatlar, Ukrayna yanlısı mitinge karşı bir miting organize etti. Sergey Aksyonov tarafından yönetilen Rus yanlısı mitinge katılan yaklaşık 3-4 bin ayrılıkçı, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istedi.

Ukrayna yanlısı eylemcilerin amacı Kırım Parlamentosunda yapılacak olağanüstü oturumun düzenlenmesini engelleyerek, Ukrayna egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden kararların alınmasını engellemekti.  

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Parlamentosu milletvekillerine çatışmanın çıkmasını engellemek için oturumu erteleme çağrısında bulundu. Yapılan müzakerelerden sonra gazetecilere açıklama yapan Çubarov, Konstantinov’a atıfta bulunarak, yeterli milletvekili sayısının sağlanamadığı için oturumunun yapılmayacağını bildirdi ve eylemcilerden organize bir şekilde mitinge son vermelerini, avluyu boşaltmalarını istedi. Oturumun düzenlenmediğinden emin olan Ukrayna yanlısı eylemciler amacına ulaştıklarını düşünerek eyleme son verdi.

https://www.youtube.com/watch?v=R9x-MnAm9Bc

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın sivil toplumu, Rusya’nın ve Kırım’daki ajanlarının, güya Kırım’ın gönüllü olarak Rusya’ya “geçişinin” taklidini yapmayı planladığı parlamento toplantısının düzenlenmesini engelleyerek, barışçıl şekilde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savundu.

Ancak 27 Şubat 2014 sabah saatlerinde Putin, Kırım’ın şiddet kullanılarak işgal edilmesi senaryosunu uygulamaya başladı. Bunun sonucunda yarımadadaki şehirlerin tüm caddeleri ve büyük karayollarını Rus askerler doldurdu. Rütbe işaretleri taşımayan “yeşil adamlar” idari binaları işgal etti, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin üslerini kuşattı, deniz limanlarını ve havaalanlarını ele geçirdi. Olaylar geliştiği sırada Kremlin yönetimi yaptığı açıklamalarında defalarca Kırım’daki silahlı insanların Rus askeri olmadığını savundu. Ancak yarımada işgal edildikten ve sözde “referandumun” düzenlenmesinden sonra Kremlin yönetimi “yeşil adamların” Rusya Silahlı Kuvvetleri askerleri olduğunu kabul etti.

Kırımlıların şiddete dayanmayan toplu direnişi maalesef 7 yıldır devam eden Kırım’ın geçici işgalini önleyemedi. Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları, yüz binlerce Ukrain ve Ukrayna’ya sadık kalan diğer milletlerin temsilcileri, Rus işgalcilerin elinde esir kalmaya devam ediyor.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi diğer yandan da işgale direnen Kırımlılara baskı mekanizması haline getirildi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

Uluslararası toplum Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadı ve Rusya’nın saldırgan eylemlerini kınadı. Bununla birlikte, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat 2020 tarihinde her yıl 26 Şubat’ta Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü’nün kaydedilmesine dair kararname imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.