SON DAKİKA
Hava Durumu

2014'te Rus işgaline uğrayan Kırım’ın ilk şehidi Reşat Ametov 47 yaşında...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2022 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2022 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
2014'te Rus işgaline uğrayan Kırım’ın ilk şehidi Reşat Ametov 47 yaşında...

Bugün, Rus işgaline uğrayan Kırım’ın ilk şehidi olan Kırım Tatar kahraman Reşat Ametov’un doğum günü. Kırım Tatarlarının unutulmaz kahramanı Ametov yaşasaydı bugün 47 yaşını dolduracaktı.

Rus işgalinin ardından Reşat Ametov, Rusya’nın Kırım’ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, 3 Mart 2014 tarihinde, Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenlemişti. Kimliği belirsiz kişiler Ametov’u, Akmescit’in (Simferopol) tam merkezinde gün ortasında kaçırdı. Acımasız işkence izleri taşıyan Reşat Ametov’un cesedi 15 Mart 2014 tarihinde bulundu.

Kırım Haber Ajansı (QHA) Kırım Tatar şehidi Reşat Ametov’u saygıyla anıyor.

REŞAT AMETOV'A NE OLDU?

Kırım Tatarı Reşat Ametov, Rusya’nın, Kırım’ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenledi. Reşat Ametov’un eşi Zarina’nın aktardığına göre, kocası 3 Mart’ta (2014) askerlik şubesine gitmek üzere saat 7.30’da Akmescit’teki evinden ayrıldı. Ametov aynı gün en son Lenin meydanındaki eylemde görülmüştü.

Görgü tanıkları, Lenin meydanında tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflajlı, biri sivil giyimli 3 milisin yaklaştığını ve Ametov’u bir arabaya bindirerek bilinmeyen bir yere götürdüklerini anlattı. Bundan sonra Reşat Ametov’la bir daha iletişim kurulamadı.

Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürdüğü ve araca bindirdiği anların görüntüleri yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=11S2Vhkr-bc&t=8s

İşkence izleri olan Reşat Ametov’un naaşı, 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Kafası bant ile sarılı cesedin yanında kelepçe de bulundu.

Reşat Ametov, 18 Mart tarihinde Akmescit’in Abdal Mezarlığı’nda toprağa verildi. Reşat Ametov’u son yolculuğa uğurlamak için yaklaşık 2 bin kişi toplandı.

UKRAYNA HALK KAHRAMANI NİŞANINA LAYIK GÖRÜLDÜ

Reşat Ametov, 2015 yılının Kasım ayında Ukrayna Halk Kahramanı nişanına layık görüldü. 3 çocuk babası olan Reşat Ametov öldürüldüğünde en küçük kızı sadece 3 aylık idi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 18 Mayıs 2017’de Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı tek kişilik protesto eylemi düzenleyen ve Mart 2014’te işkenceyle öldürülen Kırım Tatarı Reşat Ametov’a Ukrayna Kahramanı unvanını verdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Kahramanı unvanını taşıyan “Altın Yıldız” nişanını 2 Mart 2018 tarihinde şehidin ağabeyi Refat Ametov’a takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.