SON DAKİKA
Hava Durumu

1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanlarını çevrimiçi anma mitingi katılımcılarından ortak açıklama

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 00:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 00:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanlarını çevrimiçi anma mitingi katılımcılarından ortak açıklama

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Gününde çevrimiçi matem mitingi düzenledi. Katılımcılar, miting sonunda ortak açıklama yayımladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıl dönümünde sürgün kurbanlarının anısına bir çevrimiçi matem mitingi düzenledi. Matem programına, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrına Vereşçuk, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Letonya Meclis Başkanı İnara Murniece gibi pek çok önemli isim katıldı. Matem mitingi sonrası katılımcılar, ortak bir açıklama yayımladı. KTMM Başkanı Refat Çubarov’un sosyal medya sayfasında yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı sekiz yıl önce, 20 Şubat 2014'te, Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Akyar (Sivastopol) kentinin işgal edilmesiyle başladı.

24 Şubat 2022'ten beri, 84 gündür Ukrayna devleti ve halkı; vahşilikler, savaş suçları ve insanlığa karşı suçları bakımından eşi görülmemiş soykırım eylemleriyle yan yana ilerleyen Rusya Federasyonu'nun tam ölçekli işgaline direniyor.

21. yüzyılda, Avrupa'nın ortasında, insan uygarlığının yıkımına yol açabilecek büyüklükteki insani felaket yaşanıyor.

20. yüzyılda, suni olarak oluşturulan açlık (Holodomor) aracılığıyla milyonlarca Ukrainin öldürülmesi ve anavatanlarından sürgün edilmesi yoluyla Kırım Tatar halkının yok edilmesi ile ilgili emirleri veren Moskova'nın emriyle barbarlık, zulüm ve vahşet tekrar Ukrayna'yı istila etti

Öte yandan işgalci devlet Rusya’nın sinsi planları bu sefer utanç verici bir yenilgiye uğradı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rus birlikleri tarafından kahramanca geri püskürtülmesi, Ukrayna halkının topraklarının özverili savunması sayesinde insanlık, daha önce cezasız kalmış devletler tarafından işlenen soykırım suçlarının daha büyük trajedilere dönüşme eğiliminde olduğunu nihayet anladı.

Uluslararası toplumun Ukrayna'ya destek vermek için birleşmesi ve Rus saldırganlığının durdurulması için askeri desteğin sağlanması, bize Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna'nın zaferiyle ve Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım dahil olmak üzere Ukrayna toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin uluslararası kabul görmüş sınırları içinde geri kazanılması ile sonuçlanacağına dair güven veriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.