SON DAKİKA
Hava Durumu

"1944. Kırım. Sürgünlük" Ukrayna’yı en iyi anlatan belgeseller sıralamasında

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2022 23:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2022 23:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"1944. Kırım. Sürgünlük" Ukrayna’yı en iyi anlatan belgeseller sıralamasında

1944 Kırım Tatar Sürgününü anlatan “1944. Kırım. Sürgünlük” isimli belgesel, diziler, filmler, belgeseller, televizyon programlarıyla ilgili kapsamlı bilgiler içeren çevrimiçi bilgi bankası IMDb sitesinin hazırladığı "Ukrayna'yı en iyi anlatan 50 belgesel" listesinde yerini aldı. “1944. Kırım. Sürgünlük” belgeseli, Ukrayna Enformasyon Politikası Bakanlığının desteğiyle çekildi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 1944 Kırım Tatar Sürgününü anlatan “1944. Kırım Sürgünlük” adlı belgeselin IMDb sitesinin hazırladığı "Ukrayna'yı anlamak için izlemeniz gereken 50 Ukrayna yapımı belgeseli” listesine dahil edildiğini bildirdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Ceppar, filmin 2019 yılında çekildiğini hatırlatarak, “Bu belgesel, farklı kişilerin hikayeleri aracılığıyla Kırım Tatar halkının en büyük trajedisi hakkındaki gerçekleri anlatıyor. Filmin baş kahramanı, çocukken sürgünü yaşayan ressam Sadıh Acı Selimov. Olağanüstü hafızası sayesinde o gördüğü her şeyi resmetti. Aslında bu, halkına karşı işlenen acımasız vahşetin tek görsel kanıtı” dedi.

Ceppar, acımasız Sovyet rejiminin ve halifesi olan Rusya Federasyonu’nun işlediği suçları gün yüzüne çıkarmak için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI’NIN 78. YILI

Sovyet hükumeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgününü, soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.