SON DAKİKA
Hava Durumu

18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım kurbanları Kıyiv'de anılacak

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 22:14
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım kurbanları Kıyiv'de anılacak

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlenecek.

Bu yıl, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. yıl dönümü kaydediliyor. Bu kapsamda Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleşecek. Saat 11.00’de Ukrayna Dışişleri Bakanlığında Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. yıl dönümüne ithaf edilen serginin açılışı yapılacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba tarafından açılacak sergide, Fatima Osmanova ve Eldar Halil tarafından hazırlanan “Çalınan Kırım” isimli fotoğraf projesi ve Ukraynalı ressam Yuriy Hımıç’in Kırım konulu resimleri sergilenecek.

Sergi açılışının ardından saat 12.00’de Letonya’nın Ukrayna Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar bayrağı göndere çekilecek. Düzenlenecek törene Letonya Parlamentosu Başkanı Ināra Mūrniece katılacak. Ardından saat 15.00’de Kırım Evi kültür evinde, 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarına ithaf edilen “Şafak” isimli yerleştirmenin (enstalasyon) açılışı yapılacak.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.