SON DAKİKA
Hava Durumu

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü hatıralarının canlı kalması için kampanya başlatıldı

18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı hatıralarının canlı kalması için kampanya başlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2021 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü hatıralarının canlı kalması için kampanya başlatıldı

Bu yıl, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. yıl dönümü kaydediliyor. Sürgünün yıldönümünde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım Tatar halkını "Unutma" isimli kampanyaya katılarak yakınlarının sürgün hikayelerini paylaşmaya davet etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Kırım Tatar Sürgünü’nün 77. yıl dönümünü dolayısıyla "Unutma" isimli bir kampanya başlattı. Sosyal medya üzerinden kampanyayla ilgili açıklama yapan KTMM üyesi Gayana Yüksel, "18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Halkı Soykırımının Kurbanlarını Anma Günü arifesinde Kırım Tatar Milli Meclisi, tüm Kırım Tatar halkına sosyal ve enformasyon #Unutma kampanyasına katılmayı teklif ediyor." diye kaydetti.

Sürgünden geçen her ailenin hikayesinin hazır bir roman veya film senaryosu olduğunu vurgulayan Yüksel, “İnsanlarımızın 20. yüzyılının totaliter rejiminin zorluklarını yaşanan hikayelerini paylaşın, albümlerinden fotoğraflar gösterin, soylarınız hakkında bilgi yazın. Yaşananların unutulmasına izin vermeyin! Ailelerimizim hikayelerinin bir roman veya bir film için hazır senaryo gibi olduğu söyleniyor, ve hakikaten onlar çok derin ve ilginç. Tarihimizi unutmayalım!” ifadelerini kullandı.

Kampanyaya katılmak isteyenler, "#Унутма, #Unutma" etiketi ile ailelerinin sürgün hikayelerini sosyal medyada paylaşabilecekler.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.