Türkiye'den Laçın Yolu'ndaki durum hakkında açıklama
Ermenistan son aylarda, Karabağ'a erişimini sağlayan tek kara bağlantısı olan Laçın Yolu krizinde gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün bir açıklama yayımlayarak Ermenistan'ın diplomasiyi engellediğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini "siyasi, askeri ve bilgi manipülasyon kampanyası" için bir araç olarak kullanmaya devam ettiğini ve önceki barış anlaşmalarına rağmen bölgesel çekişmeyi artırdığını vurguladı.
TÜRKİYE: AZERBAYCAN UYGUN ÖNLEMLERİ ALDI
Bölgedeki tırmanan gerilime ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bugün yazılı açıklama yayımladı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Türkiye'nin, Laçın Yolu konusunda uzun zamandır devam eden tartışmaları yakından takip ettiği ve Azerbaycan'ın konuyla ilgili meşru endişelerini anladığı belirtildi. Açıklamada, "Ne yazık ki, Azerbaycan’ın uzun zamandır yüksek sesle dile getirdiği bu endişeler dikkate alınmamış ve bunun sonucunda Azerbaycan egemenlik hakları çerçevesinde uygun gördüğü önlemleri almıştır." ifadelerine yer verildi.
"AZERBAYCAN'A YÖNELİK ELEŞTİRİLERİN HAKLI BİR ZEMİNİ YOK"
Türkiye'nin, Laçın Yolu konusunda Azerbaycan'a yönelik eleştirilerin haklı bir zemini bulunmadığı kanaatinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Halihazırda Laçın Yolu’ndan tıbbi geçişlerin sağlanması, ayrıca kapsamlı malzeme nakline uygun diğer güzergâhların da tahsis edilmiş olması, Azerbaycan tarafının iyi niyetle azami çabayı sergilediğini göstermektedir." denildi.
TÜRKİYE: ERMENİSTAN'DAN BEKLENTİMİZ PROVOKATİF EYLEMLERDEN KAÇINMASI
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Ermenistan’dan provokatif adımlardan kaçınmasının beklendiğine dikkat çekilirken ayrıca şu ifadelerin altı çizildi:
"Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıması, Karabağ’da bulunan Ermeni nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için, 'Ağdam-Hankendi' ve diğer alternatif yolların kullanılmasına, ayrıca Azerbaycan'ın Ermeni nüfusunu yeniden entegre etme çabalarına destek vermesidir.
Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için dost ve kardeş Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ile insani alandaki çabalarının desteklenmesi ve durumu daha da ağırlaştırıcı eylemlerden kaçınılması gerektiğine inanmaktadır.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından bugün gelen açıklamada ise “Ermenistan'ın bölgedeki insani durumun kötüleştiği ve ablukanın devam ettiği şeklindeki asılsız iddialarla Güvenlik Konseyine başvurması, uluslararası ortaklar aracılığıyla dengeli bir hukuk düzeni bulmak için gösterilen tüm çabaları kasıtlı olarak engellediği bir zamanda geldi” ifadeleri yer almıştı.
İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI
İkinci Karabağ Savaşı'nın fitilini ateşleyen en önemli olay, Erivan yönetiminin 12 Temmuz 2020’de, hem Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının hem de Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun geçtiği stratejik Tovuz’a saldırısı olmuştu. Bu saldırı, Azerbaycan’ı ayağa kaldırdı. Azerbaycan ordusu, seferberlik ilan etti.
Azerbaycan ordusunun 27 Eylül’de başlattığı topraklarını işgalden kurtarma operasyonu 44 gün sürdü. Bu harekat, tarihe 44 Gün Savaşı olarak geçti. Azerbaycan’ın operasyonunda 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etti. Ermenistan, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım 2020'de imza attı.