Ukrayna’da bugün 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden 80 milyondan fazla insanın anısına ithaf edilen Anma ve Uzlaşma Günü kaydediliyor.
Anma ve Uzlaşma Günü, esasen Avrupa’nın geleneği olup, Ukrayna bu geleneği 4 yıldır sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler teşkilatının tavsiyelerine göre, Ukrayna Parlamentosu 2015 yılında 2. Dünya Savaşı’nın tüm kurbanlarının anısına 8 Mayıs tarihini Anma ve Uzlaşma Günü olarak ilan etti.
“KIRMIZI GELİNCİK”
Tüm askeri ve sivil silahlı çatışmaların kurbanlarını anma sembolü olan kırmızı gelincik, Ukrayna’da 2. Dünya Savaşı kurbanlarını anma gününün sembolü olarak seçildi.
Anma ve Uzlaşma Günü ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, “Bugün Ukrayna diğer demokratik ülkelerle birlikte 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden, savaşın insanlık dışı yüküne dayanamayan herkesi anıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında verilen kurbanlar, tamamen yok olan kentler, yakılan köylerin hiç unutulmayan hatırası dünyayı bu korkunç felaketi tekrarlama tehlikesine karşı uyarıyor. Özellikle bu günlerde bir ülke için en önemli dileğin barış olduğunu çok net anlaşılıyor! Yaşasın Ukrayna!” ifadeleri kullandı.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞININ KAYIPLARINI VE ACILARINI ANMA GÜNÜ
59. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 24 Kasım 2004 tarihinde 8 Mayıs gününü Anma ve Uzlaşma Günü olarak ilan etti.
2. Dünya Savaşı kurbanlarını anma günü sırasında Ukrayna’nın genelinde farklı şehirlerde, 1939-1945 yılları arasındaki 2. Dünya Savaşı zafer anıtlarına ve savaş kurbanlarını anma anıtlarına şeref kıtası yerleştiriliyor, çelenk ve çiçek bırakılıyor.
Avrupa ülkelerinin çoğunda ve ABD’de İkinci Dünya Savaşı’nda Zafer Günü (Victory in Europe Day) 8 Mayıs tarihinde kaydediliyor. Bilindiği üzere Almanya’nın kayıtsız şartsız teslimiyeti 7 Mayıs tarihinde imzalandı. Avrupa takvimine göre, belge 8 Mayıs tarihinde yürürlüğe girdi.