BÜYÜKELÇİ SIBİGA’DAN İSMAİL BEY GASPIRALI VURGUSU
Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andriy Sıbiga yaptığı konuşmasına Ukrayna ve şahsı adına kurultay katılımcılarını selamlayarak başladı. Gençliğin gelecekte oynayacağı role değinen Sıbiga, “Her zaman bir arada olun, geleceğimizi yaratan sizsiniz” dedi. Kırım’ın işgalinin 5’inci yıl dönümü ve sürgünün 75’inci yıl dönümüyle ilgili etkinlikler yaptıklarını hatırlatan Sıbiga, bu acıların unutulmaması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin stratejik ortaklığının önemine de değinen Büyükelçi Sıbiga, Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Günümüz savaşlarının medyada, bilgi alanında gerçekleştiğini söyleyen Sıbiga, bu açıdan söz konusu sahalarda da dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

Kırım Tatarlarının Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerinin derinleşmesini sağlayan bir köprü olduğunu, Ukrayna’nın da bunun farkında olduğunu söyleyen Sıbiga, onların haklarını kazanmalarının önemli olduğunu ifade etti. Konuşmasını İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik!” sözünü Türkçe söyleyerek bitirdi.
ŞAHİN: “KURULTAY BİR İSTİŞARE VE TARTIŞMA PLATFORMU”
Kırım Derneği Genel Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin konuşmasında
Kırım Tatar halkının gerçek dostu Büyükelçi Sıbiga’yı aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen şahin, Ukrayna’daki son seçimlerin neticesinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Kırım Tatar halkının anayasal hakları ve statü konusunda,yeni devlet başkanı Volodımır Zelenskiy’in Kırım Tatarlarına yönelik davranışının olumlu olacağını umduğunu da ifade etti. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin gelişmesinde Kırım Tatarlarının köprü görevi görmeye devam edeceğini de vurguladı.
Gençlik kurultayı yapı olarak farklı olduğunu söyleyen Kırım Derneği Genel Başkanı Şahin, “Burada bir seçim yok. Burada seçilecek olan insanlar Kırım Tatar gençlerini temsil etmiyor, burası bir platform. İstişare ortamı. Kurultay karar ve istişare organıdır Türk halklarında.” hatırlatmasında bulundu.

“SADECE MİLLİ HAREKET OLARAK DEĞİL İNSAN HAKLARI HAREKETİ OLARAK DA YOLBAŞÇI OLDUK”
“Halkımızın vazifesi ağır” diyen Şahin, Kırım Tatarlarının tarihi derinliği, devleti olan bir halk olduğunu belirtip bu aşamaların ardından şimdi çoğu Kırım Tatarının 15 ülkeye dağılmış vaziyette olduğunu söyledi. En fazla sayıda Kırım Tatarının Türkiye’de yaşadığını belirten Şahin, birleşmenin bir mecburiyet olduğunu ifade etti.
Şahin, Kırım Tatarlarının sadece milli hareket olarak değil insan hakları hareketi olarak da yolbaşçı olduğunu söyleyerek büyük bir nam kazandıklarını ifade etti.