SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ekonomi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünya Bankası: Ukrayna'nın yeniden inşası için 486 milyar dolar gerekiyor Haber

Dünya Bankası: Ukrayna'nın yeniden inşası için 486 milyar dolar gerekiyor

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Komisyonu ve Ukrayna tarafından Ukrayna’nın yeniden inşaasına yönelik bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma sonucunda Dünya Bankası, Ukrayna’nın yeniden inşaası için 486 milyar dolar gerektiğini bildirdi. Dünya Bankası tarafından 15 Şubat’ta açıklanan bilgilere göre araştırmanın tarih  aralığı Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023'e kadar olan dönemi kapsıyor.  Araştırmada, binalara ve diğer altyapılara verilen doğrudan fiziksel hasar, vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etki ile "daha iyisini inşa etmenin" maliyet ölçümü yapıldı. RAPORDA İLK SIRADA KONUT İHTİYACI VAR Rapora göre konut ihtiyacı 80 milyar dolar ile yüzde 17’lik oranla  listenin başında yer aldı. Listenin devamında 74 milyar dolar ile (yüzde 15) ulaşım ve 67.5 milyar dolar ile (yüzde 14) ticaret ve sanayi ihtiyacı olduğu kaydedildi. Donetsk, Harkiv, Luhansk, Zaporijjya, Herson ve Kıyiv gibi bölgelerde savaşın verdiği zararın daha fazla olduğu belirtildi. Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji konuya ilişkin olarak "486 milyar dolar, akıl almaz derecede bir miktar ve elbette ki, gerçek ihtiyaçları yansıtıyor" dedi.  EN ACİL ONARIM İÇİN 15 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR Raporda, Ukrayna'nın 2024 yılında en acil onarım, kurtarma ve yeniden inşa önceliklerini karşılamak için yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyacı olduğu ve bunun yaklaşık 5.5 milyar dolarının da devlet bütçesi ve donör desteği yoluyla karşılandığı ifade edildi. BEŞ FİRMADAN DÖRDÜ SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNA'DA Ukrayna ekonomisinin savaş karşısında dirençli olduğunu kanıtladığını ve beş firmadan dördünün savaşa rağmen Ukrayna'da faaliyet göstermeye devam ettiğini dile getiren Banerji, "Savaşın çoğumuzun hayal ettiğinden ya da korktuğundan daha uzun süreceği netleştikçe Ukraynalıların kendileri ekonomilerinin büyümesi, özel sektör yatırımlarını çekmek ve vergi gelirleri arttırmak için reformlar yapmak gerektiğini söylüyorlar. Ukrayna, kendi geleceğine çok daha fazla sahip çıkmaya başlıyor" açıklamasını yaptı.

Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya Haber

Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, 13-17 Kasım 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele etkinliği düzenlendi. Etlinlikte her yıl hava sıcaklığının ısınmasına bağlı olarak Türkistan'da uzun süreli kuraklıkların arttığı, bu durumun büyük ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğu bidirildi.  KURAKLIK TÜRK DEVLETLERİNİN EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR BM temsilcileri etkinlikte Türkistan nüfusunun yaklaşık  yüzde 60'ının ana gelir kaynağı olarak doğrudan tarıma bağlı olduğunu aktararak, kuraklığın nüfusun çoğunluğunun ekonomik güvenliği ve refahı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca kuraklığın her geçen gün arttığı, dolayısıyla bölgesel düzeyde kuraklık riskinin ve kırılganlığının azaltılmasına yönelik eylemlerin koordine edilmesinin gerekli olduğunu da vurguladı.  TÜRKİSTAN'DAKİ KURAKLIĞIN BÜYÜKLÜĞÜ BM verilerine göre Türkistan'da 152 milyon hektar arazi alanının yüzde 38,43'ü kuraklık yaşandığı belirtildi. Belirtilen miktarın yüzde 1,33'ü şiddetli kuraklık, yüzde 0,23'ü ise aşırı kuraklık olarak tanımlandı. Uzmanlar, tehdidin boyutunu anlamak için kuraklık yaşayan alanların Fransa'nın tamamından neredeyse üç kat daha büyük olduğunu vurguluyor. TÜRK DEVLETLERİNİ KURAKLIK ESİR ALDI Öte yandan diğer Türk devletlerinde de durum pek iç açıcı değil. Özbekistan'da kuraklık ülke topraklarının yüzde 89,5'ini, Türkmenistan'da yüzde 88'ini, Kazakistan'da ise yüzde 76'sını etkiliyor. Kırgızistan'da kuraklıktan etkilenen alan yüzde 42,4 olarak kaydediliyor. Tacikistan'da ise ülke topraklarının yüzde 47'si, yani 6,7 milyon hektar alanı değişen derecelerde kuraklıktan etkileniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.