Rusya'nın tahıl koridorunu engelleme planı deşifre oldu

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Ana İstihbarat Müdürlüğü, Rusya'nın, üst düzey yetkililer için hazırladığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nın engellenmesine yönelik yol haritasını içeren gizli raporunu yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2023 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2023 14:15
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rusya’nın üst düzey yetkililer için hazırladığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nın engellenmesine ilişkin yol haritasını içeren gizli raporu yayımladı. Ukrayna istihbaratı, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı nasıl baltaladığını ortaya çıkardı. Rusya’nın hazırladığı ele geçirilen gizli raporda, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın engellenmesi için uygulanan planlar kademe kademe yer aldı.

MÜŞTEREK KOORDİNASYON MERKEZİ, İHRAÇ EDİLEN TAHILIN AZALTILMASI İÇİN ANA GÖREV YERİ OLDU

Gizli raporda İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi, ihraç edilen tahılın azaltılmasını sağlamak için ana görev yeri olarak belirlendi. Rusya’nın hazırladığı gizli belgede, “Gemilerin kalite denetimi, Ukrayna limanlarından yapılan tahıl ihracatının kontrolsüz büyümesini önlemenin ana unsurlarından biriydi. Denetim sonuçlarına göre 46 geminin (Tahıl Koridoru Anlaşmasına) katılması engellendi ve 303 gemiye toplamda 342 gün süreyle kısıtlama getirildi" ifadeleri kullanıldı.

İLK HAMLE, TAHIL İHRACATININ DÜŞMESİNE NEDEN OLDU

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın engellenmesine ilişkin plan birkaç aşamaya ayrıldı. İlk aşamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 29 Ekim 2022’den 3 Kasım 2022’ye kadar askıya aldı. Bu engelleme, tahıl ihracatı hacminin 4.2 milyon tondan 2.6 milyon tona düşmesine neden oldu.

İKİNCİ AŞAMADA, GEMİLERİN LİMANLARA GİRİŞİNİN ENGELLENMESİ HEDEFLENDİ

İkinci aşamada, gemilerin Ukrayna’nın Yujne Limanı'na girişini sınırlamak, denetim ekibi sayısını azaltmak ve tahıl taşıyıcılarının kayıtlarını durdurmak gibi engelleme girişimleri hayata geçirildi. 

Rusya, gizli raporda bunun için, "Bu, Ukrayna limanlarına giden gemi sayısının ve Ukrayna'dan yapılan gıda ihracatı hacminin önemli ölçüde sınırlanmasına izin verdi. Bu da toplamda, Kıyiv’in yaklaşık 20 milyon ton tahıl ihraç edememesine neden oldu" açıklamasını yaptı.

GEMİLERE YÖNELİK ENGELLEMELER DEVAM ETTİ: AMAÇ UKRAYNA TAHILI!

İşgalci Rusya, Dünya Gıda Programı kapsamında tahıl arzının kesintiye uğramasına özel bir dikkat gösterdi. Raporda, "Ukraynalıların, Dünya Gıda Programı kapsamında kiralanan gemileri içeren sözde 'Ukrayna'dan Tahıl' programını sürdürmek için Karadeniz'i kullanma girişimleri engellendi. Bu tür gemilerin tescili, yalnızca tahıl taşımama hususunda yazılı taahhütlerin sunulmasından sonra gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi.

BİLGİLER, YENİ PLANLAR TASARLAMAK İÇİN ARŞİVLENDİ

Gizli raporun son kısmında, "Birikmiş bilgi arşivi, bu tür sorunları mümkün olan en kısa sürede çözmede yüksek verimlilik elde etmeyi sağlayacaktır" açıklaması yapıldı.

UKRAYNA İSTİHBARATI, RUSYA'NIN ENGELLEME PLANLARININ SÜRECEĞİNİ AÇIKLADI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Ana İstihbarat Müdürlüğü, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması durumunda Rusların bunu engellemek için harekete geçeceğini açıkladı. Ukrayna istihbaratı, "Belge, tahıl anlaşmasını bozmaya yönelik tüm eylemlerin önceden geliştirilmiş tek bir planın parçası olduğunu gösteriyor" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Rusya'nın tahıl koridorunu engelleme planı deşifre olduhttps://t.co/mhwQZQJ5jT pic.twitter.com/FHiRqZEW9r

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 26, 2023