Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 14 Mayıs 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’e resmî ziyarette bulundu. Bakan Blinken, Igor Sikorsky Kıyiv Politeknik Enstitüsünde yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın şu anda müzakere ettiği güvenlik anlaşmalarının "NATO'ya olan köprüsünü" güçlendireceğini vurguladı.
Blinken, "On yıllık anlaşmamız kapsamında ABD, hava kuvvetlerinden hava savunmasına, insansız hava araçlarından (İHA) mayın temizlemeye kadar bir dizi temel yetenekte savunma ve güvenliği destekleyecektir" dedi.
UKRAYNA İLE EN ÜST DÜZEYDE ÇALIŞACAĞIZ
Blinken, Ukrayna'ya bir saldırı durumunda anlaşmada öngörülen istişare mekanizmasına ilişkin olarak, "Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya bir başka ülke saldıracak olursa, nasıl yardım edileceğini koordine etmek için derhâl Ukrayna ile en üst düzeyde çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Blinken, Ukrayna ile ABD arasındaki güvenlik anlaşmasının, Ukrayna askerî endüstrisini inşa etme çabalarını hızlandırmaya yardımcı olacağına, uzun vadede diğer ülkelerden gelen askerî yardımlara daha az bağımlı olmasına olanak tanıyacağına ve aynı zamanda ekonomik büyümeyi destekleyeceğine dikkat çekti.
Blinken açıklamasında, “Bütün bu önlemler, koşullar yerine getirildiği ve müttefikler kabul ettiği anda Ukrayna'nın İttifak'a davetinin ve katılımının hızlı ve sorunsuz olmasını sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN UKRAYNA’DA
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 14 Mayıs 2024 tarihinde sabah saatlerinde temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’yı ziyaret etmişti. Blinken’ın bu ziyareti, Ukrayna’ya yönelik 60 milyar dolarlık askerî yardım paketinin kabul edilmesinden bu yana üst düzey bir ABD’li yetkilinin yaptığı ilk ziyaret olması açısından dikkat çekiyor. Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'a konuşan yetkili, Blinken'in "çok zor bir dönemde olduğu açıkça görülen Ukraynalılara güçlü bir güvence sinyali göndermeyi umduğunu" söylemişti.
ABD SENATOSUNDA BEKLENEN KARAR: UKRAYNA’YA YARDIM PAKETİ ONAYLANDI
ABD Senatosu, 13 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95,3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını içeren yasa teklifini kabul etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 14 Şubat'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık mali yardımı içeren yasa tasarısı oylamaya çıkarmayacağını ifade etmiş ve nitekim söz konusu karar görüşülmeden Temsilciler Meclisi tatile çıkmıştı.
ABD Temsilciler Meclisinde 20 Nisan 2024 tarihinde yapılan oylamada ise, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılacak yardımları içeren 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi kabul edilmişti. Ukrayna’ya yapılacak 60,8 milyar dolarlık yardım 112 oya karşı 311 oyla meclisten geçmişti. ABD Senatosu, 23 Nisan akşamı geç saatlerde 18'e karşı 79 oyla dış yardım paketini onaylamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, yasayı 24 Nisan günü imzalayarak Ukrayna'ya silah gönderme sürecini derhal başlatacağını söylemişti.
UKRAYNA VE ABD İKİLİ GÜVENLİK ANLAŞMASINA İLİŞKİN 4. TUR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ
Ukrayna, ABD ile imzalayacağı ikili güvenlik anlaşmasına ilişkin dördüncü tur müzakereleri 6 Mayıs’ta gerçekleştirmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden toplantının ardından yapılan açıklamada “Taraflar, taslak anlaşmanın metnini ayrıntılı olarak tartıştı, belgenin ana hükümlerinin uyumlaştırılmasında önemli ilerleme kaydetti ve daha sonraki eylemlerin planlamasını gerçekleştirdi” ifadeleri yer almıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, ABD ile müzakere edilen toplantıda Ukrayna heyetine başkanlık etti. Yermak toplantıya ilişkin olarak, "ABD'nin yakın zamanda Ukrayna'ya yönelik 61 milyar dolarlık bir yardım paketini onaylaması, müzakere sürecini önemli ölçüde hızlandırdı ve liderlerimizin yakın gelecekte ikili bir güvenlik anlaşması imzalayabileceklerine inanıyorum" demişti