Ukrayna'nın Jıtomır bölgesinde yaşamını sürdüren Marına Şımanska (Maryna Shymanska) isimli bir kadın, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Stalin tarafından gerçekleştirilen sunî kıtlık Holodomor Soykırımı'nda tanıklık ettiği olayları Özgür Avrupa Radyosuna (RFREL) anlattı.
100 yaşındaki Ukraynalı kadın, tanıklık ettiği Holodomor Soykırımı'nı anlattı pic.twitter.com/o5yIZbK68D
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 25, 2024"BİR DERİ BİR KEMİK KALDIK"
100 yaşındaki Şımanska, soykırımın yaşandığı 1932-1933 yılları arasında kimsenin yemeğe ve suya ulaşamadığını, bir deri bir kemik kaldıklarını söyledi. Şımanska, "Acıktığımızda ne bulursak onu yiyorduk. Kendimizi kurtarmaya çalıştık. Isırgan otunu ve yaprakları pişirir, yerdik." dedi.
Açlıktan kırıldıklarını aktaran yaşlı kadın, o dönemde her gün annesinden yiyecek bir şeyler istediğini belirtti. Şımanksa, "Bazen annem, olursa yumurta veriyordu bana. Ama kendisi bir deri bir kemik kalmıştı." ifadelerini kullandı.
HOLODOMOR SOYKIRIMI
1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.
26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının dördüncü cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holodomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.
Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.