Google'da en çok aratılan soru: Rusya'dan nasıl kaçarım?

Google'da en çok aratılan soru: Rusya'dan nasıl kaçarım?

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 22:21
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın Ukrayna’daki topyekun işgal girişimi ve saldırılarının ardından Ukrayna'nın gösterdiği direnç, Kremlin'i zora soktu. Bu kapsamda, Rusya'da yaşanan krizin ardından Rus halkı, Google Aramalar'da en çok "Rusya'dan nasıl çıkarım?" sorusuna yanıt aradı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, bugün Rusya Federasyonu Ceza Kanununa değişiklik getiren bir yasayı acilen kabul etti. Yasa tasarısı ile seferberliğe katılmamanın cezası 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Putin Rusyası, verilen büyük askeri kayıpların ardından zorla askere gönderme çağrılarına hız verdi. Bugün, asker kaçaklarına verilen cezaların artırılması kararı alınırken seferberlik görevinden kaçanlar için ciddi hapis cezaları alındı. Seferberlik ve sözde referandum kararlarının ardından Rusya'da ciddi politik sorunlar baş gösterdi. Bugün, Rusça Google Aramalar'da en çok aratılan konu başlığı, "Rusya'dan nasıl ayrılırım" oldu.

RUSYA'DAN SEFERBERLİK İLANI

Ukrayna-Rusya Savaşı’nda büyük askeri kayıplar veren, savaşa göndermek üzere hapishanelerden suçluları toplayan ve askerleri Rusya’nın neo-faşist paralı asker örgütü olan Wagner grubunun yardımıyla temin eden Rusya, seferberlik öncesi askerlik yasasında değişikliğe başvurdu.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’dan bugün Rusya’da askeri seferberlik görevinden kaçanlar için hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı geçti. Böylece Duma’da kabul edilen yasa tasarısı ile Rusya’daki askeri ceza kanununa bazı değişiklikler getirildi. Yasa tasarısı ile seferberliğe katılmamanın cezası 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.21 Eylül itibarıyla yasa, Federasyon Konseyi tarafından onaylanacak. Aynı gün Putin tarafından imzalanması ve ardından resmen yürürlüğe girmesi beklenen yasanın, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimine katılmak istemeyen askerlerin akıbetini kötü etkilemesi kaçınılmaz görülüyor.

DONETSK, LUGANSK, HERSON VE ZAPORİJJYA’DA SÖZDE REFERANDUM

Mart ayından beri Rus işgal güçlerinin kontrolü altında bulunan Herson ve Zaporijjya bölgelerinin Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, Rusya’ya bağlanma ile ilgili “referandum” düzenleyeceklerini açıkladı. Sözde Herson Valisi Volodımır Saldo yaptığı açıklamada, “Herson bölgesinin Rusya’ya bağlanması ile ilgili referandumu 23-27 Eylül tarihleri arasında düzenlemeyi planlıyoruz” dedi. Benzer açıklama Zaporijjya bölgesindeki işbirlikçilerden de yapıldı. Kremlin kontrolündeki sözde Zaporijjya İdaresi üyesi Volodımır Rogov, bölgede sözde referandumun yapılacağını bildirdi.

Böylece Rusya sözde referandumları, yasa dışı oluşturulan sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve işgal altındaki Herson ile Zaporijjy bölgelerinde 23-27 Eylül tarihleri arasında düzenlemeyi planlıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, “referandumların” herhangi bir hukuki sonucu doğurmayacağını ve sahte referandumları tanımayacaklarını ifade etmişti.