Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Çin'in soykırımını anlatmak için Anadolu'yu dolaşıyor

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2021 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2021 14:38
https://www.qha.com.tr/

Türkiye’deki Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurlarının Pekin yönetimine seslerini duyurmak ve ailelerine ulaşmak için verdikleri mücadele sürüyor. Kamp mağdurları, İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu'nun çeşitli şehirlerini gezerek, Türk halkını Çin'in Doğu Türkistan'daki etnik, kültürel ve siyasi soykırım fiilleri ve ortaya konan insan hakları ihlalleri noktasında bilgilendirmek istiyor. Bu amaçla Doğu Türkistanlıların ilk durağı Bursa oldu. Ardından Konya, Kayseri ve Adana'da Doğu Türkistan'daki soykırımı anlatan aktivistler gidebildikleri her şehirde yaşadıkları hak ihlallerini duyuruyor. Doğu Türkistanlı aktivist Cevlan Şirmehmet, Bursa'daki izlenimlerini Kırım Haber Ajansına bildirdi. 

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan aileleri için mücadeleye devam ediyor. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde aylardır eylem yapan ve aileleri hakkında sağlıklı bilgi isteyen kamp mağdurları, Anadolu seferine çıktı. İlk olarak Bursa'ya giden Doğu Türkistanlılar, burada sergi açarak halkı Doğu Türkistan'daki Çin zulmü ve baskıları hakkında bilgilendirdi. Doğu Türkistanlı aktivistler, Konya, Kayseri, Adana, Osmaniye gibi bir çok şehri dolaşarak Çin'in yaşattığı insan hakları ihlallerini anlatıyor.

"MAĞDUR DOĞU TÜRKİSTANLILAR OLARAK, SESİMİZİ ANADOLU'DA DUYURMAK İSTİYORUZ"

Doğu Türkistanlı insan hakları savunucusu ve toplama kampı mağduru Cevlan Şirmehmet, Bursa halkını, Doğu Türkistan'daki soykırım hakkında bilgilendirdiklerini ifade ederek, QHA'ya şu açıklamada bulundu:

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

"Biz Türkiye'deki Doğu Türkistanlılar olarak kurduğumuz platformla yaşanan acıları dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki İstanbul ve Ankara'daki eylemlerimizde medyaya gerektiği kadar ses getiremedik o yüzden biz de Anadolu'ya çıkarak yerel medyada sesimizi duyurmak istedik. Bu açıdan, Anadolu'yu gezebildiğimiz kadar gezerek birinci ağızdan Anadolu halkına, Türk halkına yaşadığımız durumu anlatmak niyetiyle yola çıktık. Doğu Türkistan'da yaşanan gerçekleri anlatmak görevimiz. Bu açıdan, ilk durağımız Bursa'da 4 günlük bir program yaptık. Etkinliklerimizde, Doğu Türkistan'da yaşanan insan hakları ihlallerini anlatıyoruz. Anladık ki, bir çok insanda bu konuda bir bilgi eksikliği var. Anlattıklarımız karşısında hüzünlenen, şaşkınlığını gizleyemeyen bir çok insan oluyor. Biz gezdiğimiz illerde imza toplama kampanyası da yürütüyoruz. Toplanan bu imzalar Birleşmiş Milletler'e gönderilecek. Mağdur Doğu Türkistanlılar olarak sesimizi Anadolu'da duyurmak istiyoruz."

Doğu Türkistanlı aktivist Cevlan Şirmehmet'in ailesi Çin yönetimince alıkonuldu ve yıllardır ailesiyle irtibat kuramıyor. İlgili habere ulaşmak için tıklayınız:Cevlan Şirmehmet: Çin insanlık suçu işliyor artık bu zulmü durdurun!

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİDoğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.