Zelenskıy: Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesi kritik öneme sahip

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ortak basın toplantısında Tahıl Koridoru Anlaşmasının 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 11:26
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işgal girişimi ve topyekun saldırıları birinci yılını geride bıraktı. Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) ülkeleri Ukrayna'ya yönelik askeri, ekonomik ve insani yardımlarına devam ediyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e giderek, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüştü. Ardından Zelenskıy ve Guterres ortak basın toplantısı düzenledi.

"ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ UKRAYNA'NIN KONTORLÜNE DÖNMELİDİR"

Zelenskıy bir yıldır Rus esareti altında kalan Zaporijjya Nükleer Santrali'nin Ukrayna'nın kontrolüne dönmesi gerektiğini vurguladı. Vladimir Putin yönetimindeki Rusya'nın, Zaporijjya Nükleer Santrali ile şantaj yaptığını dile getiren Zelenskıy, "Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna'nın tam kontrolüne geri dönmelidir. Bu, sadece Ukrayna'nın değil küresel bir güvenlik meselesidir" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASININ DEVAMLILIĞI KONUŞULDU

BM çatısı altında Türkiye'nin çabalarıyla yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimine değinen Zelenskıy, Guterres ile görüştüğünü belirtti. Zelenskıy, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesi tüm dünya için kritik bir ihtiyaç olduğu konusunda bugün mutabık kaldık" açıklamasını yaptı. Zelenskıy ayrıca Tahıl Koridoru Anlaşmasından sonra 140 milyon ton tahılın ilgili ülkelere ihraç edildiğini dile getirdi. Zelenskıy, "BM ile bu girişimimizi ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni önemli ölçüde güçlendirebileceğimize eminim. Bu, küresel gıda güvenliği için daha da fazla garanti sağlayacak"  dedi.

"TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 18 MART'TAN SONRA SÜRDÜRÜLMELİ"

BM Genel Sekreteri Guterres ise Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla ilgili olarak "Küresel gıda fiyatlarının düşmesine katkıda bulundu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde savaş için yüksek bedeller ödeyen insanlara acil yardım sağladı" vurgusu yaptı. Ayrıca söz konusu anlaşmanın süresinin uzatılması gerektiğini ifade eden Guterres,  "Karadeniz Tahıl Girişimi'ni 18 Mart'tan sonra sürdürmenin kritik önemini vurgulamak istiyorum" dedi.