Rus hükûmeti, Rusya'yı terk eden Ruslara; aşırıcılık, ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması ve ordunun “itibarının zedelenmesi” ile ilgili idari maddeler uyarınca para cezası verilmesini öngören yasa tasarısını destekledi.
Ülkeyi terk eden Ruslara para cezası verilmesini öngören maddeler; nefret veya düşmanlığa tahrik, Rusya'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmeye yönelik çağrılar, orduyu itibarsızlaştırma, yaptırım uygulanması çağrıları, kitlesel haber alma özgürlüğünün kötüye kullanılması, Cumhurbaşkanına, yetkililere ve devlet sembollerine hakaret olarak sıralandı.
Rus hükûmeti, taslağın kabul edilmesinin “toplumun ve devletin çıkarlarının korunma düzeyini” arttırabileceğini öne sürerken, Rus bakanlar belgenin “daha yüksek yasal güce sahip kanunlarla” çelişmediğini savunuyor. Tüm bu durumla birlikte, Rusya'yı terk eden vatandaşların davalarının nasıl yürütüleceği konusu ise hâlâ belirsizliğini koruyor.
KARAR KIRIMLILAR İÇİN YENİ RİSKLERİ TAŞIYOR
Yeni para cezalarının verilmesine olanak sağlayan taslak, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimi hakkında bilgilerin paylaşılmaması ve Kremlin yönetiminin sahip olduğu pozisyona aykırı herhangi bir görüşün ifade edilmemesi için gelecek. Bu bağlamda, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde fiili durumda Rus yasalarının uygulandığı Kırım'da, Kırımlılar için yeni kovuşturmalara maruz kalma riski taşıyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım’da Rus işgal yönetiminin “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla Ukrayna’ya destek veren binden fazla Kırım sakinine karşı dava açtığını bildirmişti.