İsveç'in NATO üyeliğine TBMM Genel Kurulu karar verecek

İsveç’in NATO’ya kabulüne ilişkin teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu tarafından 26 Aralık 2023 tarihinde kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2023 09:43
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) katılım protokolünü içeren anlaşmayı kabul etti. 23 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Meclis’e gönderilen ve 16 Kasım’da komisyon gündemine alındıktan sonra ertelenen protokol dün komisyonda kabul edildi.

Teklifin oylamasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partili (MHP) üyeler "evet" oyu verdi. Saadet Partisi (SP) ve İYİ Parti ise "hayır" oyu kullandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ise (DEM Parti) oylamaya katılmadı

KARAR İÇİN SON OYLAMA MECLİS'TE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü, Komisyon sonrasında TBMM Genel Kurulunda da kabul edilirseyürürlüğe girecek. Protokol hakkında yasama organının kararını ocak ayının ikinci haftasında Meclis Genel Kurulundada ele alınması bekleniyor. Bununla birlikte AK Parti, teklifin Genel Kuruldaki görüşme sürecine ilişkin net bir takvimleme yapmadı. İktidar partisi sözcüleri, İsveç’in terörle mücadele konusunda attığı adımlar ve işbirliği çabalarını olumlu bulurken, Genel Kuruldaki görüşme sürecinin, ABD Kongresinin F-16’ların modernizasyonu konusunda atacağı adımlara göre şekilleneceğini ifade ediyorlar.

İSVEÇ VE ABD MEMNUN 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, karar sonrasında yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun Türkiye'deki Dışişleri Komisyonunda onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir sonraki adım parlamentonun bu konuyu oylaması olacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklama da İsveç gibi duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği açık desteği sürdürdüğü kaydedildi. Bu durumun NATO’nun operasyon kabiliyetini geliştirdiği de belirtildi.