Gürcistan'da hükumet karşıtı protestolara neden olan yasa tasarısı geri çekildi

Gürcistan'da Rusya'dan ithal edilen "yabancı ajanlar" yasa tasarısı, halkın ayaklanmasına sebep olmuştu. Gürcistan Parlamentosu'na sunulan o tasarı geri çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 15:14
https://www.qha.com.tr/

Gürcistan’da iktidardaki parti, gelen tepkiler üzerine tartışmalı yasa tasarısını geri çekti. Gürcistan'da halkın ayaklanmasına sebep olan ve 2 gün boyunca iptal edilmesi için protesto gösterilerine neden olan yabancı ajan yasa tasarısı geri çekildi.

Gürcistan'da iki gün süren protestolarda, "Rus yasalarına hayır!" sloganları atılırken, katılımcılar Gürcistan, Ukrayna ve AB marşlarını söyledi. Protesto sırasında onlarca Gürcistan vatandaşı gözaltına alındı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, çatışmalarda en az 50 polis memurunun yaralandığını bildirdi.

HALKIN TEPKİSİNE NEDEN OLAN TASARI GERİ ÇEKİLDİ

Muhalefet partisinin temsilcileri, hükumetin "yabancı ajanlar" yasasını tamamen iptal edip protestolar sırasında gözaltına alınanları serbest bırakana kadar protestoların devam edeceğini açıkladı. Ülke muhalefeti, iktidardaki Gürcistan Rüyası Partisi’ni Moskova'ya yakınlığı nedeniyle eleştirdi.

Halk, söz konusu yasa tasarısının ülkeyi Rusya'ya yakınlaştıracağını vurguladı. Gürcistan Rüyası Partisi yaptığı açıklamada, “Desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince olmaksızın koşulsuz olarak geri çekiyoruz” dedi. Gürcistan Rüyası Partisi yaptığı açıklamada, yasa tasarısının "kötü ve yanlış sunulduğunu" söyledi. İktidar partisi, yasanın amacını daha iyi açıklamak için kamuya açık bilgilendirme başlatacağını sözlerine ekledi.

RUSYA'DAN İTHAL EDİLEN YASA TASARISI!

“Yabancı Nüfusun Şeffaflığı” yasa tasarısına göre yıllık gelirlerinin yüzde 20'den fazlasını yurt dışından sağlayan tüzel kişiler ve medya kuruluşları, Gürcistan için yabancı ajan olarak değerlendirilecekti. Geçen hafta yasa tasarısına ilişkin komite düzeyinde başlanan görüşmeler, Gürcistan'ın AB'den uzaklaştırıldığına yönelik tepkilerin ana sebebi oldu. 

Gürcistan vatandaşları, kabul edilen bu yasanın Rusya'da medya kuruluşlarına yönelik uygulanan bir yasaya benzetti. Gürcistan'da tartışmaya neden olan yasa tasarısı, Rusya Federasyonu'nun kanunlarında da aynı şekilde mevcut. Rus kanunlarında da yurt dışından mali destek alan tüm kurum ve kişiler, "yabancı ajan" olarak kabul ediliyor.