SON DAKİKA
Hava Durumu

Letonya 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor

Letonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi, 75 yıl önce gerçekleşen Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıma ile ilgili başvuruyu kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2019 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Letonya 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor

Letonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi, 75 yıl önce gerçekleşen Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıma ile ilgili başvuruyu kabul etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov yaptığı açıklamada, “Letonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi, 18 Mayıs 1944 Sürgününü Kırım Tatar halkına karşı yapılan soykırım eylemi olarak tanınması konusunun incelenmesiyle ilgili başvuru dilekçesini kabul etti. KTMM adına ben şahsi olarak Letonyalı milletvekillerine teşekkür ettim. 16 Mayıs 2019 tarihinde Letonya Parlamentosu bu konuyu inceleyecek.” diye bildirdi.

http://qha.com.tr/haberler/letonya-dan-rus-tv-kanalina-yasak/2993/

Daha önce, Kırım Tatar halkının vatan Kırım’dan sürgününün 75. yıl dönümünün Ukrayna’da devlet düzeyinde kaydedileceği bildirilmişti.

http://qha.com.tr/haberler/letonya-da-kirim-tatarlarina-ses-verdi-riga-da-destek-eylemi/15399/ 1944 KIRIM TATAR SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
 
Ukrayna’da Kırım Tatar sürgünü resmen soykırım olarak tanındı. 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No'lu karar tasarısı Ukrayna Parlamentosu tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde yapılan oturumda kabul edildi. Bunun yanı sıra 18 Mayıs, "Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" olarak kabul edildi.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın başkenti Kıyiv'de Ukrayna Başsavcılığı’na bağlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, 2016 yılında 1944 Kırım Tatar Sürgünü olayı ile ilgili soruşturma başlattı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalci güçler, 5 yıldan beri Kırım Tatarlarına sürgün kurbanlarını anmak için toplu etkinlikler ve mitingler düzenleme izni vermiyor.

http://qha.com.tr/haberler/cubarov-ruslarin-kirim-daki-sinsi-slavlastirma-politikasini-dile-getirdi/8671/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.