SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nato

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nato haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nato haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rusya, NATO'nun doğu kanadına saldırmaya hazırlanıyor Haber

Rusya, NATO'nun doğu kanadına saldırmaya hazırlanıyor

Rusya, NATO'nun doğu kanadındaki ülkeleri hedef alacak büyük bir saldırının tatbikatını gerçekleştirerek bu saldırıya büyük riskleri göze alarak hazır olduğunu gösterdi. NATO kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, Rusya'nın Finlandiya ile Norveç'in kuzeyi ve Baltık ülkelerine yönelik olası bir saldırısı ciddi şekilde değerlendiriliyor. RUSYA; DENİZ, KARA VE HAVA YOLLARIYLA SALDIRMAYI PLANLIYOR Finlandiya merkezli Iltalehti gazetesinin NATO’daki kaynaklara atıfta bulunarak hazırladığı habere göre, Rusya çok sayıda askeri birimi aynı anda koordine ederek NATO'nun doğu kanadındaki ülkelere saldırı gerçekleştirmeyi planlanlıyor. Saldırının Norveç'in kuzeyinden başlayıp, Murmansk yönünden deniz, kara ve hava yollarıyla yapılması öngörülüyor. Rus birlikleri, Finlandiya'nın Lapland bölgesine çıkarma yapmayı ve burada stratejik hedefleri, örneğin İvalo Havaalanı'nı hızla ele geçirmeyi amaçlıyor. Rusya'nın bu saldırı ile Finlandiya'nın kuzeyini, aynı zamanda Norveç'in Finnmark bölgesini de kontrol altına almayı ve orada bir tampon bölge oluşturmayı hedeflediği ifade ediliyor. Ayrıca Finlandiya'ya da Kola Yarımadası'ndan füze saldırıları yapılacak ve on binlerce Rus askeri bu saldırıya katılacak. RUSYA, AVRUPA'DA GENİŞ BİR "TAMPON BÖLGE" OLUŞTURMAK İSTİYOR Rusya'nın stratejik hedeflerinden biri, Finlandiya'nın güneydoğu kıyıları ile kuzey kıyılarının kontrolünü ele geçirmek. Bu durum, Finlandiya'nın savunma güçlerini bağlayarak, Estonya'ya yapılacak olası bir saldırının önünü açabilir. NATO kaynaklarına göre Rusya, 1743 Turku Antlaşması'yla belirlenen sınırlara ulaşmaya amaçlıyor. Bu durumda Rus işgal güçlerinin Kymijoki Nehri'ne ulaşmaya ve ardından Puumala bölgesini ele geçirmeye çalışacağı öngörülüyor. Rusya'nın güvenlik stratejisi, Avrupa'da geniş bir "tampon bölge" oluşturma amacını taşıyor. Bu bölge, Arktik'ten Baltık ile Karadeniz ve Akdeniz'e kadar uzanacak şekilde planlanmış durumda. NATO’nun değerlendirmesine göre, Rusya'nın füze saldırıları, Helsinki'yi de hedef alacak. Ancak ana saldırı Baltık ülkelerine odaklanacak. Bu değerlendirmeler, NATO'nun mevcut tehdit raporunun ne denli ciddi olduğunu ve Rusya'nın bölgedeki stratejik hedeflere ulaşmak için büyük bir risk almayı göze aldığını ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Polonya Başbakanı Tusk ikili ilişkileri görüştü Haber

Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Polonya Başbakanı Tusk ikili ilişkileri görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, 17 Aralık 2024 tarihinde Ukrayna'nın Lviv şehrinde görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, görüşmenin detayları hakkında bir açıklama yaptı.  UKRAYNA-POLONYA İLİŞKİLERİ İSTİKRARINI KORUYOR Görüşmelerin son derece verimli geçtiğini aktaran Zelenskıy, iki ülke arasındaki ilişkilerin savaş gibi zorlu zamanlarda bile istikrarını koruduğunu belirtti. Ukrayna ve Polonya'nın birbirlerinin çabalarını desteklemesinin önemli olduğunu kaydeden Zelenskıy, bu hamlelerin iki ülkeyi de  güçlendirdiğini vurguladı. Aynı zamanda Zelenskıy, Kültür bakanlıklarının tarihi konularda iş birliği yapmasından, toplantılar düzenlemesinden, birlikte çalışmasından ve bazı ilerlemeler kaydedilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. POLONYA, UKRAYNA'NIN AB VE NATO ÜYELİĞİNE DESTEK VERİYOR 2025 yılında Polonya'nın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını yürüteceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, bu durumun Ukrayna'nın AB üyeliği yolunda önemli ilerlemeler sağlayabileceğini vurguladı. Zelenskıy, Polonya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğine desteğine de değindi. Açıklamasında "Polonya'ya, NATO'ya tam üye olma ve İttifak'a en kısa zamanda katılma daveti alma yönündeki isteğimizi desteklediği için müteşekkirim. Polonya, Avrupa'nın bizim tarafımızda gerçek anlamda güvenliğin sağlanmasının ve jeopolitik belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının ne kadar önemli olduğunun farkındadır." ifadelerine yer verdi. Zelenskıy; Polonya ile ortak bir vizyon paylaştıklarını, Ukrayna'nın adil bir barışa ihtiyacı olduğunu savunduklarını kaydetti. TUSK'TAN BATILI LİDERLERE ÇAĞRI Başbakan Tusk da Ukrayna ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı. Tusk, Batılı liderlere Lviv'den çağrıda bulunarak Ukrayna'nın olası yenilgisi hakkında spekülasyon yapmayı bırakmaları gerektiğini kaydetti. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Bunun gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Ukrayna, bazı muhaliflere rağmen, savaşın ilk günlerinde hiç kimse ona bir şans vermemiş olmasına rağmen, Rus saldırganlığına karşı kendini etkili bir şekilde savunuyor. Hatırlıyor musunuz? En iyi siz hatırlıyorsunuz. Ve tüm o yıllarda gücünüze inanarak düşünmeniz gerektiğini kanıtladınız. Ve gücünüze inandınız. Şimdi tüm Batı'nın kendi gücüne, olasılığına ve bu büyük oyunun tüm aktörlerini Ukrayna ve tüm dünyanın adil barışı, toprak bütünlüğüne ve sınırlara saygıyı hak ettiğine ikna etme yeteneğine inanmasının zamanı. Artık tereddüt edemeyiz.

Türkiye, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Deniz Görev Grubu-2'nin komutasını devraldı Haber

Türkiye, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Deniz Görev Grubu-2'nin komutasını devraldı

NATO'nun Akdeniz, Karadeniz ve Ege'deki mayın harbine yönelik deniz harekat ve eğitim faaliyetlerinden sorumlu NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu-2'nin (SNMCMG-2) komutasını Romanya'dan Türkiye'ye geçti. Balıkesir'in Erdek ilçesinde bulunan Mayın Filosu Komutanlığında gerçekleştirilen tören ile Deniz Albay Kürşat Kurnaz görevi devraldı. SNMCMG-2'nin komutası, 5 Temmuz 2024 tarihine kadar yedinci kez Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yürütülecek. "BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ" NATO Müttefik Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Tuğamiral Stefan Pauly, devir töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan, bu üsteki mevcudiyetin Türkiye'nin NATO'ya ve bu bölgenin güvenliğine yaptığı vazgeçilmez katkıların somut bir hatırlatıcısı olduğunu vurguladı. Görevi devralan Albay Kurnaz, törendeki konuşmasında "Ben ve personelim tüm görevlerimizi profesyonellik, kararlılık ve NATO değerlerine sarsılmaz bir bağlılıkla yerine getirmeye hazırız. Birlikte operasyonel mükemmelliği sağlamaya ve ittifakımızın kolektif güvenliğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Birlikte daha güçlü olacağız." ifadelerine yer verdi. ALBAY KURNAZ, SNMCMG-2 HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ Basına açıklama yapan Kurnaz; komutayı devraldığını aktarırken aynı zamanda kuvvetler hakkında da açıklama yaptı. Kurnaz, NATO'nun ikisi fırkateynlerden, ikisi de mayın avlama gemilerinden oluşan 4 adet kuvvetinin olduğunu ve bunlardan iki tanesinin Akdeniz'de iki tanesinin de Kuzey Denizi'nde görev yaptığını belirtti. Öte yandan SNMCMG-2'nin amaçları hakkında bilgiler veren Kurnaz, "Bu kuvvet NATO'nun liman yaklaşma sularında veya NATO gemilerinin kullanacağı denizlerde olası bir mayın tehdidi veya denizde olduğu takdirde el yapımı patlayıcı tehdidine ilk müdahale kuvvetidir. Varoluş amacı budur. Bu kuvvet kriz veya harp durumunda da olası bir mayın tehdidi karşımıza çıktığında buna müdahale etmek için sürekli barış zamanında kendini hazır tutmaya çalışır. Biz bu komutayı yedinci defa alıyoruz." şeklinde konuştu.

NATO, Rus tehdidine karşı savunma harcamalarının artmasını istiyor Haber

NATO, Rus tehdidine karşı savunma harcamalarının artmasını istiyor

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 2025 yılında savunma harcamalarını artırmayı planlıyor. Üye ülkelerin savunma bütçelerini gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 2’sinden yüzde 3’üne çıkarmayı hedefleyen yeni bir planın, 2025 yılında Hollanda’nın Lahey şehrinde yapılacak zirvede resmiyet kazanması bekleniyor. Bu hedef, NATO'nun savunma harcamalarıyla ilgili mevcut kriterinin üzerinde bir artışa vurgu yapıyor. Ancak bu hedefin, sadece NATO üyelerinin savunma gücünü artırmakla kalmayıp, aynı zamanda Rusya’yla olan güvenlik sorunlarına karşı bir adım olarak da değerlendirilebileceği iddia ediliyor. RUSYA'YA KARŞI BİR STRATEJİ Mİ? NATO’nun savunma harcamalarını yüzde 3'e çıkarmayı planlaması, Rusya'nın tehdidine karşı daha güçlü bir duruş sergileme amacı taşıyor. Özellikle yeni seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa ülkelerinin savunma yükünü daha fazla üstlenmesi gerektiğini vurgulaması, bu stratejinin arkasındaki temel motivasyonlardan biri olarak görülüyor. Trump’ın göreve gelmesiyle, NATO üyesi Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırmaları ve daha fazla katkı sağlamaları isteniyor. NATO, sadece mali katkıyı değil aynı zamanda üye ülkelerden daha fazla askeri yük üstlenmelerini de bekliyor. 2025’teki zirve ile birlikte, üye ülkelerden daha fazla tank, uçak ve silah sistemleri talep edilecek. NATO'nun bu hamlesi, özellikle doğu sınırlarında Rusya'ya karşı daha güçlü bir savunma oluşturma amacını taşıyor. NATO’nun savunma bütçesinde yapılacak olası bir artışın, Rusya ile gerginliklerin devam ettiği bir dönemde, özellikle Doğu Avrupa’daki ülkeler için stratejik bir adım olacağı düşünülüyor. Ancak, bu hedefin nasıl uygulanacağı ve ülkelerin ne ölçüde uyum sağlayacağı, gelecek dönemde belirginleşecek. TRUMP'IN ABD'Sİ: RUSYA'YA TOPRAK TAVİZİ VERİLECEK Mİ? Bilindiği üzere, ABD'de 20 Ocak 2025 tarihinde Trump, ABD'nin 47. Başkanı olarak Oval Ofis'e girecek. Trump, yönetime gelmeden seçim vaadi olarak Ukrayna-Rusya Savaşı'nı bitirmeyi öne sürmüştü. Bu noktada, seçim galibiyetinin ardından Trump ve Putin arasında gizli bir görüşme olduğu kamuoyuna yansıdı. Bu görüşmeler neticesinde; Rusya'ya bazı tavizlerin verileceği ve savaşın sona ermesi için Ukrayna'ya baskı yapılacağı yönünde uluslararası kamuoyunda bir beklenti mevcut. Rusya, üç yılını dolduracak olan topyekun savaş boyunca sivillere yönelik ağır insanlık suçları işledi, işkence ve kötü muameleye imza attı. Ayrıca, savaş suçları işleyen Putin yönetimi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne alenen tehdit oluşturan faaliyetler yürütüyor. 2014 yılından bu yana Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'ı işgal altında tutan Putin Rusyası, Ukrayna'nın tamamında egemen olmak için işgal girişimi ve topyekun saldırılara devam ediyor.

Zelenskıy: NATO daveti Ukrayna'nın tüm topraklarını kapsamalı Haber

Zelenskıy: NATO daveti Ukrayna'nın tüm topraklarını kapsamalı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), NATO dışında küresel güvenlik garantileri sağlayan başka bir örgütünün bulunmadığını vurgulayarak eğer amacının gerçekten savaşı bitirmekse Ukrayna'nın NATO'ya davet alması gerektiğini ifade etti. "SAVAŞ DEVAM EDERKEN NATO ÜYESİ OLAMAYACAĞIMIZ BİLİYORUZ" Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 11 Aralık 2024 tarihinde CBN News haber ajansına verdiği röportajda, “Ukrayna'nın Rusya ile yürütülen savaşa NATO'yu dahil etmek istediği yönündeki söylemler doğru değil. Bu yüzden NATO'ya davet istedik ve savaş devam ederken NATO üyesi olamayacağımız biliyoruz. Ancak savaşı gerçekten bitirmek istiyorsak, o zaman Ukrayna davet almalı. Davet, uluslararası kabul görmüş sınırlar dahilinde, Ukrayna topraklarının tamamını kapsamalıdır. Burada tartışılacak bir şey yok. Bu anayasamız ve uluslararası hukuka uygun olandır. Bu nedenle davetin uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde verilmesi gerekmektedir.” dedi. NATO dışında küresel güvenlik garantileri sağlayan başka bir örgütün olmadığını vurgulayan Zelenskıy, Ukrayna'nın yaklaşık 20 ikili güvenlik garantisi anlaşması yaptığını, bunların finansal, insani, tıbbi, enerji yardımları, hava savunması, silah desteği ve yaptırım politikalarını içerdiğini hatırlattı. Ancak, sınırların korunmasını sağlayan güvenlik garantisi modelleri arasında şu anda geçerli olanın yalnızca NATO olduğunu ifade etti Zelensky, NATO'ya davet edilmenin Ukrayna için ilk adım olduğunu, ancak bu adımın NATO üyeliği anlamına gelmediğini söyledi. Ayrıca, bu adımın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Ukrayna'nın NATO'ya katılacağı konusunda net bir mesaj vereceğini belirtti. Bununla birlikte Zelenskıy, Ukrayna'nın savaş halindeyken NATO'ya katılmasının mümkün olmadığını anladığını ve diğer ülkelerin askerlerini bu savaşa dahil etmek istemediklerini de vurguladı. UKRAYNA'NIN NATO'YA DAVET EDİLMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞLER AYRILDI Politico'nun haberine göre, Almanya ve ABD, Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesi konusunda en temkinli davranan ülkeler arasında yer alıyor.. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'in Berlin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Bu savaşı daha büyük bir felakete dönüştürmemek için NATO'nun savaşın bir tarafı olmaması için her şeyi yapıyoruz." dedi. Macaristan ve Slovakya ise, genel olarak Kremlin yanlısı politikalar izleyen liderleri nedeniyle bu karara karşı çıkıyor. Belçika, Slovenya ve İspanya gibi bazı ülkeler de ABD ve Almanya'nın arkasına saklanarak Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını istemiyorlar. Ancak, Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkeler, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına daha sıcak bakıyor. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna için NATO üyeliği perspektifinin açılmasından yana olduklarını belirtti. Bununla birlikte, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılımını tamamen dışlamadığı da ifade ediliyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, tedarik kurumunun bir yıllık bilançosunu açıkladı Haber

Ukrayna Savunma Bakanlığı, tedarik kurumunun bir yıllık bilançosunu açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 2023 yılı aralık ayında Bakanlık bünyesinde faaliyet gösterecek olan Devlet Ordu Destek Operatörlüğü (DOT) kurumunu hayata geçirmişti. Uluslararası standartlarda ve NATO ilkelerine göre faaliyet gösteren kurum, ordu için satın almaları gerçekleştirme amacıyla bir yıldır çalışmalarını yürütüyor. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkerine büyük önem atfeden Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, kurumun bir yıllık çalışmalarına mercek tutan bir sunum gerçekleştirdi. SAVUNMA BAKANLIĞINDA TASARRUF DÖNEMİ "DOT: Tedarik Reformunun Bir Yılı” başlıklı etkinlikte konuşan Rüstem Umerov, yeni kurulan kurumun ordunun tedarikine yönelik yaklaşımını temelden değiştirdiğini kaydetti. Umerov detaylı bir şekilde kurumun çalışmalarını değerlendirerek, DOT'un 75 milyar Ukrayna grivnası (yaklaşık 1,8 milyar dolar) değerinde sözleşme imzalayarak 17 milyar Ukrayna grivnasının üzerinde tasarruf sağladığına dikkat çekti. Umerov, gıda malzemelerinde 7 milyar Ukrayna grivnası, yakıtta 6,5 milyar Ukrayna grivnası ve ekipman ile giyimde 3,7 milyar Ukrayna grivnası tasarruf edildiğini duyurdu. Bir yıl içerisinde 45 yeni tedarikçi ile anlaşıldığını belirten Umerov, ayrıca şeffaf ve kesintisiz lojistik destek sağlayan DOT-Chain IT sistemini başlattıklarını söyledi. "Bu değişiklikler Savunma Bakanlığının stratejik yönetim, politika oluşturma ve gözetim konularına odaklanmasını sağlarken, tedarik de özel bir yapıya devredildi." diyen Savunma Bakanı, DOT kurumunun Kırım Tatar yöneticisi Arsen Jumadilov (Arsen Zhumadilov) başta olmak üzere tüm ekibe profesyonellikleri ve özverileri için teşekkür etti. Umerov son olarak şu ifadeleri kullandı: Birlikte Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerini güçlendiriyor ve zaferimizi daha da yakınlaştırıyoruz! Güçlü ordu, güçlü ülke!

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.