SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Hansaray'ı yok etmeye devam ediyor: 8 tarihi yapı tehlike altında!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın işgalci yönetimi sözde restorasyon adı altında Kırım Tatar milli mirası Hansaray’ı tahrip etmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2019 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2019 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Hansaray'ı yok etmeye devam ediyor: 8 tarihi yapı tehlike altında!
http://qha.com.tr/haberler/kirim-in-dunu-bugunu-ve-yarini/9100/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın işgalci yönetimi sözde restorasyon adı altında Kırım Tatar milli mirası Hansaray’ı tahrip etmeye devam ediyor. İşgalci yetkililerden gelen yeni açıklamalara göre işgalciler Hansaray kompleksinin 8 yapısını daha “restore etmeyi” planlıyor.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden sonra işgalcilerin yarımadadaki 7 üniversiteyi birleştirerek yasa dışı olarak kurduğu sözde Kırım Federal Üniversitesi’nin Tarih Fakültesinin sözde Dekanı Aleksandr Gertsen arkeologların Bahçesaray’daki Hansaray kompleksinin 8 yapısında kazı çalışmalarının yapıldığını bildirdi.

Gertsen, “Kazı çalışmaları restorasyonla ilgilenen proje şirketiyle yapılan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor. Restorasyonu yapılması planlanan yapıların proje öncesi yapılan teknik ve arkeolojik araştırmalarını gerçekleştiriyoruz. Kompleksin 8 yapısında bu çalışmaları yürütüyoruz.” diye kaydetti.

Kazı çalışmaların aralık ayından beri devam ettiğini ve arkeologların binlerce tarihi parça bulduğunu belirten Gertsen, bulunan eşyalar arasında kilden yapılan pipo parçalarının, madeni paraların ve başka eşyaların bulunduğunu, buluntuların incelemeye gönderildiğini bildirdi.

Daha önce açıklama yapan Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablâlimova, yapılan sözde restorasyon çalışmaları sonucu 16. yüzyılda inşa edilen Han Camii’nin büyük zarar gördüğünü ve tarihi görüntüsünün sonsuza kadar kaybedildiğini ifade etmişti.

http://qha.com.tr/haberler/elmira-ablalimova-han-camii-nin-tarihi-degeri-yok-edildi/3422/

Bilindiği gibi Kırım Tatar kültürel mirasının en önemli abidelerinden olan Hansaray, restorasyon bahanesiyle işgalci Rusya tarafından acımasız biçimde talan ediliyor. Daha önce konuyla ilgili olarak konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray'ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray'ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.