SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in yasakları arasında Türk bayrağı da var!

Çin yönetiminin Doğu Türkistanlılara yönelik yasakları arasında Türk bayrağı da bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2019 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in yasakları arasında Türk bayrağı da var!

Çin yönetiminin Doğu Türkistanlılara yönelik yasakları arasında Türk bayrağı da bulunuyor.

Çin kontrolündeki Doğu Türkistan ile Kazakistan sınırında yer alan Korgas kentindeki serbest ticaret bölgesinde, sınırın Çin tarafında devasa levhalarla gösterilen yasaklar arasında başörtüsü, sakal ve Türk bayrağı da yer alıyor.

http://qha.com.tr/haberler/cin-dogu-turkistanli-uygur-ve-kazak-cocuklari-ayri-toplama-kampinda-alikoyuyor/25341/

Doğu Türkistan, Çin ile Pakistan'ın ticari ilişkilerinin Orta Asya üzerinden dünyaya açılması nedeniyle kilit konumda bulunduğundan bölgedeki baskıların şiddetçi gün geçtikçe artıyor.

Doğu Türkistan'da 1 milyonu aşkın Uygur, Kazak ve diğer Türk topluluktan insanlar, Çin'in "yeniden eğitim kampı" adını verdiği toplama kamplarında alıkonuluyor.

http://qha.com.tr/haberler/turk-vatandaslari-cin-in-toplama-kamplarinda/23041/ BASKILARIN KAYNAĞI: KUŞAK VE YOL PROJESİ

Güvenlik önlemleri, Kazak ve Kırgızların da aralarında bulunduğu bir milyondan fazla Uygur Türkünün Pekin'in dünyaya "mesleki eğitim merkezleri" olarak lanse ettiği toplama kamplarına hapsedilmelerini de kapsıyor.

Diasporada bulunan Uygurlar yaptıkları açıklamalarda Çin'in Türk azınlıklara mensup kişileri toplama kamplarına göndermesinin asimilasyon ve kültürel soykırım olduğunu deklare ediyorlar. Çok sayıda Pakistanlı tüccarın Uygur eşinin yine Çin yönetimi tarafından toplama kamplarına gönderildiği, Pakistanlı eşlerin uzun süredir ailelerinden haber alamadığı ifade ediliyor.

Çin'in Müslüman azınlıklıklara yönelik baskısına verilen göstermelik tepkilerin Kuşak ve Yol Zirvesi kapsamında bu hafta Pekin'e gelen Pakistan ve Orta Asyalı liderleri eleştiri oklarının hedefi haline getirdiği biliniyor. Kuşak ve Yol projesinde önemli yeri olan Orta Asyalı liderler, kendi ülkelerindeki rahatsızlıklara ve hoşnutsuzluklara rağmen, Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini kamuoyu önünde eleştirmekten kaçınıyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han dahi yaptığı açıklamalarda Çin'in Uygurlara yaptığı ihlallerle ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını iddia etmişti.

http://qha.com.tr/haberler/cin-hapishanelerinde-kac-turk-vatandasi-var/12936/ KAZAKİSTAN DA BASKILARA GÖZ YUMUYOR

Kazakistan yönetimi Çin'deki etnik Kazakların refahının Pekin'le olan ilişkilerinde "önemli bir faktör" olduğunu deklare etse de Çin'in "terörizm, aşırılıkçılık ve ayrılıkçılıkla mücadelesine" destek verdiğini duyurmuştu.

Kazak makamları, 2019 martında Doğu Türkistanlı aktivist Serikcan Bilaş'ı "nefret söylemi" suçlamasıyla Almatı'da gözaltına almıştı.

http://qha.com.tr/haberler/cin-den-nazarbayev-e-dostluk-nisani/26407/

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kuşak ve Yol Projesi'ni dünyaya 2013 yılında Kazakistan'ın başkentinde duyurmuştu. Projeler arasında Çin, Kırgızistan ve Özbekistan'ı birbirine bağlayan bir otoyol ve yine Özbekistan'da bir demiryolu tüneli ile bölgesel doğalgaz boru hattı bulunuyor.

Kazakistan ve Çin arasındaki ticaretin merkezi konumundaki Korgas'ta Müslüman Kazak halkına, dini inançları konusundaki Çin'in katı yaklaşımını da açıkça görülüyor.

Bu durum ortak serbest ticaret bölgesi düzenlemesine ilişkin yasanın açıkça ihlal edilmesi anlamına gelse de kimsenin sesini çıkaramadığı belirtiliyor. Çin makamları, Korgas'ın Çin'in kontrolünde bulunan kısmında gazetecilerin Türk bayrağının yasaklı semboller arasında olduğunu gösteren levhaya yaklaşmasına izin vermiyor.

http://qha.com.tr/haberler/kazakistan-dogu-turkistan-in-sesini-duyuran-serikjan-bilas-i-gozaltina-aldi-cin-mi-istedi/8541/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.