Hatay'da depreme yakalanan Özbek Türkü vatandaş o anları QHA'ya anlattı

Hatay'ın Antakya ilçesinde depreme yakalanan Özbek Türkü depremzede Abdulkuddüs Dorman ve ailesi deprem anında yaşananları Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2023 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2023 19:34
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından ağır yıkımlar, depremzede vatandaşlar ve çok sayısa can kaybı yaşandı. 43 bini aşkın can kaybının tespit edildiği ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra geriye kalan afetzedeler Türkiye'nin dört bir yanına sığındı. 

DEPREMZEDE VATANDAŞ QHA'YA DEPREM ANINI ANLATTI

Depremden en çok etkilenen ikinci il Hatay'dan ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar yoğunlukta Ankara'ya geliyor. Hatay'ın Antakya ilçesinde yaşayan Özbek Türkü Abdulkuddüs Dorman ailesiyle birlikte Ankara'nın Akyurt ilçesine yerleşti. Yardımseverler tarafından gerekli ihtiyaçlarını karşılanan Dorman ailesi, Kırım Haber Ajansına (QHA) deprem anında yaşananları anlattı. Abdulkkuddüs Dorman, ilk depremin ardından hissettikleri sarsıntı yüzünden dışarı çıkmak isterken çatının üzerine düştüğünü belirtti. 

Dorman o anları şu şekilde aktardı:

"Deprem olduğu anda kalktım, deprem oluyor diye ailemin yanına gittim. Aşağı inmek için merdivene yöneldim o esnada elektrikler kesildi. Aşağı indik, yağmur da yağıyordu. Aşağı indikten onra üzerime çatı düştü. Yere kapandım o sırada kolum kırıldı. Elim, yüzm yaralandı. Sonra kızım ağlayarak yanıma koştu 'Baba' diye. Ardından kızım yardım istemek için dışarı çıkmış. Yakınlarım geldi el birliğiyle çatıyı kaldırdı, ben onun altından çıktım" 

"HAVA AYDINLANINCA FARK ETTİK DURUMUN ÇOK KÖTÜ OLDUĞUNU"

Öte yandan Dorman'ın kızı Hasina Dorman gece yarısı 04.17 sularında yaşanan depremden korkarak dışarı çıktıklarını anlattı. Peş peşe gelen üçüncü depreme yakalandıklarını kaydeden Hasina ise şöyle aktardı:

"O gece yengem, iki yeğenim ve ben aynı odada kalıyorduk. Babamın sesini duydum. Zaten ilk deprem hafifti ben direkt kalktım. Yengemi ve yeğenlerimi kaldırdım, ben büyük yeğenimi aldım, yengem de küçük yeğenimi aldı odadan çıktık. İkinci deprem çok şiddetliydi. Orada merdivenden aşağı düştüm. Yengem memrdivende kaldı, sonra bahçeye çıktım, babamı çatının altında görünce çok korktum"

Evlerden uzak kalmak için komşularıyla tarlada geceyi geçirdiklerini dile getiren Hasina Dorman, "Hava aydınlanmaya başlayınca sokaklara girdik, durumun çok kötü olduğunu sonradan fark ettik" dedi.

ASRIN FELAKETİ: 6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uluslararası 4. seviye alarm verildi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye, Kilis ve Adana'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Ayrıca Suriye'de de hissedilen depremin ardından binlerce kez artçı sarsıntı meydana geldi.

Aynı gün öğleden sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. 70'ten fazla ülke, arama kurtarma ekibi, teçhizat ve insani yardım gönderdi. Türkiye 7 gün milli yas ilan etti.  Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin artçı sarsıntıları ve  depremleri gerçekleşmeye devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, can kaybı sayısı 43 bini aşmış durumda.